Ресурсната обезпеченост на България е под заплаха, особено при военната ситуация в Украйна.Времената са изключително тежко, ситуацията е много несигурна. Това заяви Кузман Илиев от Съвета по икономически и публични политики. След пандемията веднага сме влезли в друга криза, породена от войната в Украйна. Предстои да избие една нова зависимост-ресурсната, предупреди той. Европа е изнесла ключовите си ресурси, по думите му.

Европейската икономика и европейският социален мир са под заплахи, каза още Илиев. Амбициозните цели на ЕС за въглеродно неутрален континент ще направи Европа зависима, по мнението му. 228 тона ресурси са нужни за изработване на половин тон батерия Тесла, стана ясно от думите му. Кузман Илиев е убеден, че България е минна държава. Въпросът, по мнението му, е дали ще успеем да се позиционираме добре в тази ситуация. Четвърти сме в Европа по производство на злато.

Преслав Райков изтъкна, че Европа зависи в 98% от Китай за вноса на редкоземни изкопаеми. Трябва да се действа доста навременно и доста бързо, според него. Водещи сме в добива на основни метали, както поясни Райков. Той очаква засилване на зеления преход. Потенциалът на Европа и в частност този на България е много голям, категоричен бе той. Икономическият растеж ще бъде забавен заради инфлацията, прогнозира Райков. Затова добиваният сектор може да е източник на растеж. Важно е Европа и България да осигурят ресурсната си независимост.

Няма екологични замърсявания заради войната в Украйна, успокоява Сандов

Няма екологични замърсявания заради войната в Украйна, успокоява Сандов

Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон

Владимир Сиркаров предупреди, че ножът опира в кокала. България не страда от зависимост от добива на минерални суровини, по мнението му. Напълно е възможно да развием диверсифицирана икономика. Проблем в редица страни е намесата на много институции, което оскъпява капитала и инвестиционния процес. Страната ни се числи към т.нар. минни държави, обясни Сиркаров. Необходимо е да се създадат максимално подкрепящи условия, допълни той. Важно е България да адаптира най-добрите практики, подчерта още Сиркаров. Минно-добивната индустрия, по мнението му, трябва да бъде силно приоритизирана.

Михаил Кръстев обясни, че трябва да следваме националния си интерес. Поне 25000 души са заети в ресурсната икономика. Съществуващите административни структури не са ефективни, по мнението му. Затова трябва да има отделна агенция, която да се занимава изцяло с добива на ресурси. От СИПП смятат, че трябва да се гарантира сигурност на добивните професии.