Кабинетът Денков без 100 дни толеранс. Това стана ясно от брифинг на премиера Николай Денков в МС.

Още от първия си ден започнала работата на правителството. Вече е готова управленската програма. Но срещнали наследени пожари от служебната власт. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, обяви премиерът.

В някои случаи става въпрос за очевидни грешки, подчерта акад. Денков. Той развенча мита, че служебните министри работели добре. Някои работели добре и даде за пример Крум Зарков. За съжаление имаме и обратни примери, отчете Денков. По думите му служебното правителство в нарушило закона като не е представило бюджет. След това предложил бюджет с дефицит от 6%.

Министър-председателят отчете сериозни забавяне по ПВУ. Сега редовната власт ще се опита да навакса забавянето.

За медицинските хеликоптери, той посочи, че европейски регламент казва тази дейност да се осъществява от търговско дружество. Служебният кабинет объркал къде да са оперативните площадки на хеликоптерите, а държавният авиационен оператор не може да изпълнява тази дейност. Налага се да рестартираме тази дейност, оплака се Николай Денков. МЗ и транспортното ведомство разрешавали проблема.

За Пловдивския панаир също е намерено решение за запазване дейността на панаира. Той отчете проблеми с ДКК и с ремонта на язовири. Нищо не е направено и за ПАВЕЦ Чаира. За три дни АПИ оценява над 30 заявки за текущи ремонти за около 4 милиарда лева. Оказва се, че част от заданията са незаконосъобразни, по думите на премиера. Пожари са и проблемът с ТОЛ таксите, инхаус поръчките, АМ Струма, редица закони, които създавало трудности.

Неизгодни са и енергийните договори с Турция. Има още доста, подчерта премиерът. Описаните проблеми засягат милиарди левове, каза Николай Денков. Част от проблемите той ще предаде на прокуратурата.

Борисов: Служебни правителства трябва да има само в екстремен случай

Борисов: Служебни правителства трябва да има само в екстремен случай

Две години и половина страната е управлявана от знайни и незнайни министри