768x432fwde

Българо-българската война продължава, или ние сме фобо-филско общество

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

      

 

  Сега пируват конюнктурните човечета…

                                 Ендре Ади (1877 – 1919)

 

      Залинява страната ни от Лена и другите юпита-пришълци – правят по щатски каквото си щат, по сценарий на огласения запис, сащисват обществото и държавата ни. Казано с библейски думи, „напълни се земята на България със злодейства“ (Битие 6:11, перифраза).

Политици, журналисти, социолози и политолози денонощно повтарят конюнктурни новини, възгледи и идеи. Сега, некоалиционните императиви, базирани повече ad hominem (латински, „срещу човека“), са промените в Конституцията – съдебната система, пълномощията на президента, мандатите на кметовете и 24 май, не 3 март, да е национален празник. Всичко това на фона на „песента на козата“ (гръцки, tragos – коза, aeidein – пея) – трагедия (tragoidia) в  образованието, здравеопазването и демографията. Инверсна (обърната, объркана) йерархия на национални ценности. За целта се изполват различни методи за когнитивно манипулиране, например „Прозореца на Овертон“* – през него се вижда как „немислими“ за обществото идеи, след верига манипулативни техники достигат до стадий „актуална политика”, която „демократично“ се обсъжда и впоследствие се превръща в закони. Накратко, чрез „промиване на мозъци“ (brainwashing) до узаконяване.

Така се постига „промяна на рамката“ (reframing) за оценяване на събития и личности. В зависимост от това от кой „прозорец“ гледаме се оформят групи от хора с различни мнения за едни и същи събития и с различни оценки за едни и същи личности. Настъпват поведенчески и когнитивни нарушения, като недостиг на  емпатия (съпричастност) и енкратия (морална устойчивост),** и изобилие на омраза и злоба  – „война на всички срещу всички“ (bellum omnium contra omnes). Техните изяви в НС, МС и Президентството*** се отразяват в мозъчните огледални неврони**** – ставаме фобо-филско (Ф-Ф) общество: това, което възмущава едни, възхищава други. Синдромът на придобита единена недостатъчност (СПЕН) хронифицира. Тогава  Гай Петроний  (75-20 пр. Хр.), древноримски конник и префект на римската провинция Египет, казва: „Хората искат да бъдат заблуждавани, оставете ги да бъдат заблуждавани“ (Populus vult decipi, ergo decipiatur).

Любомъдри читателю, никой не знае колко години ще продължава Б-Б (българо-българската ) война. Защото в мозъчните огледала продължават да се отразяват моделите на дебелизация (затлъстяване) и дебилизация (опростачване) – мечтата на политиците да стават по-лесно избираеми.

        Las dos Españas (Двете Испании) e фраза от поемата “Поговорки и песни” на Антонио Мачадо. Тя отразява „загиващата” и „събуждащата се” Испания, противопоставянето на монархичното и демократичното мислене на испанците в началото на XX век, което по-късно се превърна в Гражданска война (1936-1939). Дори двама братя, поетите Антонио Мачадо и Мануел Мачадо, са разделени – Антонио поддържа републиканците, Мануел – националистите на Франко.

Ние отдавна живеем в Двете Българии.  Примерите са много – един от тях е в Народния театър „Иван Вазов“. Спомням си бруталните уволнения от Народния театър през 1992 г. на седем от най-големите български артисти: Таня Масалитинова, Славка Славова, Георги Георгиев – Гец, Георги Черкелов, Асен Миланов, Андрей Чапразов и Рачко Ябанджиев – всички покосени от инсулти или инфаркти.  Сега, по сценарий на „синдрома на високите макове“ (tall poppy syndrome), директорът на Народния театър „Иван Вазов“  „отряза главата“ на главния режисьор Алексадър Морфов – един от най-високите макове не само в българските театри, уволни го дисциплинарно на 28 февруари 2023 г. И не се вижда краят на тази театрална война.

Ако се изпълнява, „Съединението прави силата“ ***** е много ценно – макар и вносно, белгийско – лекарство за преодоляване на разединението, но лекарството не действа без прошка, смирение и „промяна на мисленето“ (гръцки – metanoia) на Двете Българии. Вероятността това да се осъществи е трудно да се прогнозира. Една от причините – може би най-важната – е, че България е единствената източноевропейска страна, която не се лустрира – не се прочисти от комунистическите травми, както писах в „Поколение N – родени за номенклатурчици“. Въпреки, че има „Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

Хората НЕ искат да бъдат заблуждавани! Затова, нека политиците се съсредоточат върху нещо наистина ползотворно – единение за доброто на „Едната, родната България“. Иначе онези, които алчнеят, лъжат и крадат, ще продължават да управляват тези, които създават  просвещение, наука и изкуство. Другото е „нищо и после нищо, и нищо, и после нищо“ (nada y pues nada y nada y pues nada). Тоест, неоконституционна ротационна некоалиция.

* „Прозореца  на Овертон“ носи името на неговия създател – американския социолог Джоузеф Овертон (1960-2003).

**Тези дни най-после имаме прояви на колективна емпатия за (съдебна) справедливост – най-ценното възраждане на един народ. Имаме и други заветни примери: кан Кубрат показва сноп стрели на синовете си. И им каза: „Ако сте единни, никой не може да ви победи. Но ще бъдате слаби, ако се разделите и тогава всеки сам може да бъде прекършен.“ И още, на знамето, направено от учителките Милка Загорчева и Милка Иванова за Илинденско-Преображенското въстание, започнало на 2 август 1903 г.,   е извезано: “Свобода и човешки правдини” – свещен девиз, за осъществяването на който и днес трябва да действаме заедно в цяла България.

*** Преди няколко години в Румъния премиерът Виктор Понта заяви, че той и президентът Траян Бъсеску са подписали споразумение за сътрудничество – въпреки че преди изборите Бъсеску нарече Понта „прасе“ и „маниакален лъжец“, сега Понта каза: „Няма да се наричаме взаимно с други имена и няма да използваме сравнения от животинското царство“. Това e пример за подражание от „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

**** През 1992 г. д-р Марко Якобони установи, че групи от нервни клетки в мозъка на маймуни се активират не само, когато маймуната извършва някакво действие, но и когато тя гледа друга маймуна да изпълнява това действие. Той нарече тези клетки „огледални неврони“. Те разбират действията на другите и ги имитират, възпроизвеждат ги. Такива клетки има и човешкия мозък.

***** Цялият девиз гласи: „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта.“

„Народе????“, Съединение????, Независимост????

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *