Без дебат народните представители отхвърлиха декларацията, предложена от „Продължаваме промяната“, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Така на практика вторият мандат за съставяне на правителство, връчен от президента Румен Радев, остана неизпълнен и предстои той да бъде върнат.

Кандидатът за премиер Николай Денков коментира, че има два начина за формиране на мнозинство – на база цели и задачи или с раздаване на постове. Решихме да използваме първия, а голямата част от залата не е готова да влезе в дискусия – „за приоритетите на България“, каза той.

В гласуването участваха 177 депутати. „За“ декларацията гласуваха 63-а депутати – от ПП и ДБ, „против“ бяха 84, „въздържали се“ 30.

Въздържаха се депутатите от „Български възход“ (7) и БСП за България – 18 гласа. Едва пет депутати от ДПС участваха в гласуването и те също се въздържаха.

Депутатите от „Възраждане“ – 24 гласа, както и тези от ГЕРБ – 60, гласуваха „против“.

Денков взе мандата, за да направи всичко необходимо

Денков взе мандата, за да направи всичко необходимо

Задачата е изключително трудна, много хора дори казват, че е невъзможна

Кирил Петков анализира отново целите на декларацията: „Развитие на конкурентна икономика, гарантиране на върховенството на правото, намаляване на неравенството и достъп до здравеопазване и образование. Не можем да се обединим по тези 4 основни приоритета“, констатира обаче той. Благодари на Николай Денков за изнасяне на политическите линии от приоритетите на държавата.

Тома Биков от ГЕРБ пита какво се прави на днешното заседание, а декларацията нарече „полууправленска програма с половината сектори„. Колегата му Георг Георгиев пък вижда как ПП си тръгват от политиката – „както са дошли“.

Дебатът с изразяване на отрицателни и положителни вотове по проекта приключи Асен Василев. Той коментира, че втората политическа сила не е редно да управлява, а да бъде конструктивна опозиция, но заради неспособността на ГЕРБ да сформира кабинет, това се наложило…

Борисов отхвърли декларацията на ПП: В изолацията сте!

Борисов отхвърли декларацията на ПП: В изолацията сте!

Този документ е обречен на неуспех