Посланик Джеймс О’Брайън, който е на посещение у нас, вчера се срещна с президента Румен Радев и служебното правителство. От страна на правителството на Гълъб Донев информация не се предоставя.

Имал е и срещи с политически партии, макар и засега да не става ясно с кои. Не става ясно и от интервюто му за Националното радио, в което Джеймс О’Брайън казва, че е чул ясен ангажимент за приемане на законодателство.

Джеймс О’Брайън не отговаря на въпроса дали българските власти и разследващи органи са поискали от САЩ конкретните данни.

Посещението му идва след като още 5 български граждани – бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“, които също бяха санкционирани по закона „Магнитски“.

Посланик Джеймс О’Брайън заявява, че е видял, че всички разбират важността на тези реформи – съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. „Защото искаме, не просто закони на хартия, нали„, задава реторичен въпрос американският дипломат.

На въпрос конкретно за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и това да се дистанцира от бившия си финансов министър Горанов достатъчно ли ще бъде, Джеймс О’Брайън отговаря: „Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни.“

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Вярвам, че Горанов не е виновен. Надявам се да докаже, че е невинен

Джеймс О’Брайън гарантира, че САЩ искат да видят „…България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа. Имаме добри взаимоотношения с водещите партии, които заявиха, че искат да придвижат тази съдебна реформа.“

В интервюто Джеймс О’Брайън поставя акцент, че санкциите са наложени в синхрон с тази на Великобритания и в съзвучие с ценностите на ЕС и отказва да сравнява настоящия момент с предишните санкции, когато под тях попаднаха бизнесменът Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и служителя от службите Илко Желязков.

ЕС няма да наказва българите, санкционирани от САЩ и Великобритания

ЕС няма да наказва българите, санкционирани от САЩ и Великобритания

Няма връзка между налагането на мерки от Вашингтон и Лондон и санкционния режим на ЕС

Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. „Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа.“

Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции и те не атакуват никоя политическа партия, уверява още американският служител и хвали работата на посланик Херо Мустафа. САЩ оценяват партньорите си по споделени „резултати и ценности“ – „Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори.“

Борислав Сарафов: Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия

Борислав Сарафов: Списъкът „Магнитски“ е открита подкрепа на нашите действия

Списъкът е стимул за реформата, която е нужна да се предприеме в нашата съдебна система

Джеймс О’Брайън се надява гражданите и на медиите да „потърсите сметка за разминаването“. Уверява, че са отворени за различните мнения и от гражданското общество, но отново ще гледат кой ще осъществи тези реформи.

По въпроса дали ще има ли още имена в санкционните списъци, Джеймс О’Брайън не иска да спекулира – обявяват ги, когато имат доказателства санкции. Отрича да има „предварителен списък“ или „огромен шкаф“ от който да вадят едно или други има при поискване.

На въпрос има ли цел това, че в съобщението на OFAC е посочена информация за суми и офшорни сметки, посланик Джеймс О’Брайън заявява, че това е направено съвместно с Министерство на финансите на САЩ, тъй като смятат, че българският народ заслужава да знае повече. Признава и че същият въпрос е бил зададен от президент Румен Радев вчера на срещата им, но въпросът не е само до конкретната информация и конкретните лица. Посланик Джеймс О’Брайън подчертава, че санкциите имат за цел да защитят конкретно финансовата система на щатите или банка, базирана на долари. „Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни.“

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка „Магнитски“ срещу Пеевски и Илко Желязков

Причината за това е липсата на данни за извършено престъпление