New Imageewfewfwfw4f

ДАРЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

 

New ImagefsfsfsfseВ Народното събрание беше закрита изложбата „Българската картография през Международната година на картата“. Изложбата бе заключителна проява от участието на страната ни в световна кампания на ООН, в която родната картография спечели заслужена висока оценка.

По този повод от името на българската картографска общност проф. Теменужка Бандрова, председател на БКА, отправи специално благодарствено писмо до българския парламент и обяви даряването на европейска карта на Странджа планина на всички български депутати. Картата е издадена с логото на ООН за Международната година на картата и е знаково послание за новата роля на геопространствената информация в трансграничните процеси.

Дарението е от името на Българската картографска асоциация и Югоизточното държавно предприятие – Сливен с ръководител инж. Пейчо Върбанов. Картата е изработена от ГЕОПАН – Бургас и КартГео – Троян с широка обществена подкрепа. Тя се приема в професионалните среди като постижение в представянето на културния и природния потенциал на гранична територия на Европейския съюз.

 

Илюстрация:

1.Корица на съвременната карта на Странджа, м. 1:110 000, избрана за дар на българските депутати по повод успешната картографска изложба в Парламента.

==============================

Проф. дбн Димитър ПЕЕВ от  Българска академия на науките коментира новата карта на Странджа

 

ggsdvsdgs„Пред Вас имате новата карта на Странджа планина. Няма да се изненадате ако Ви кажа, че държите в ръцете си една поетична и удивително богата база данни, дело на високо професионален екип.

Но да погледнем фактите: избраният мащаб (1:110 000) дава възможност да бъде представена изключително разнообразна графична информация. Легендата съдържа 69 индикативни знака. При необходимия интерпретативен капацитет може да се „проникне“ не само в географията на планината. Би могло да се проследят редица исторически елементи (например Еркесията – Старобългарски отбранителен вал; множество култови места – манастири, църкви, параклиси). Посочените надморски височини са свързани с вертикалната зоналност на горите, а мрежата от трите вида пътища,(дори и черни такива), туристическите маршрути, дават представа за дистанции и достъпност до живописни скали, кътовете за отдих, археологически обекти, водопади, минерални извори, и разбира се до всички  населени места. От коректно въведените местни названия с чудесно българско звучене се вижда, колко точно местните хора са избрали тези имена – Калето, Пчелин рай, Ходжата, Батак чешма, Тетера баир, Високата чука и много други. Пълна е палитрата на Странджанската топонимия.

Отбелязани са границите на ПП „Странджа“, резервати, защитени местности и други природозащитни обекти. Голяма част от туристическите маршрути могат да бъдат разглеждани като екопътеки, а в Странджа има какво да се види. Специалистите ще Ви кажат, че това е един реликтен терциерен рефугиум – в превод, това е остатък от терциерна растителност, преживяла до наши дни  – тук в Странджа. Такива зони в Европа се броят на пръсти.

Пътешествието по картата продължава на другата страна на картния лист. А там – изобилие от добре поднесена фотоинформация – за общини, селища, туристически комплекси, горски стопанства, фрагменти от новопостроени пътища, водопади и емблематичната „Лъвска глава“. Фотосите са с чудесно качество – от въздух, от близо, от непосредствена близост (макро) те носят настроение и впечатляващ детайл. Един букет от цветове и факти, пряко свързани с демонстрирания обект.

На човек му остава само да чете, да гледа и …….да се радва? Ѝ ако реши да посети Странджа – и има тази карта във ръка няма да се загуби! Това не е съвсем обикновена карта. Тя е номинирана за Международната година на картата (2015-2016 г),  публикувана чрез Бьлгарската картографска асоциация. Това признание говори достатъчно за качествата на картата.

С богатата автентична информация, сполучливата цветова гама, ясно видимите картни знаци, качеството на снимковия материал, и не на последно място многото данни от най-разнообразен характер,  превръщат тази карта в една поетична база данни за Странджа планина – любима и неповторима”.

 

 

Илюстрация към коментара: Отсечка от картата на Странджа – Крайбрежието на черноморска Странджа, което започва от протока Порос край Бургас и завършва с планините край Босфора, наричан в древността „Тракийския Босфор”.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: ГЕОПАН


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *