4-Parvanov-32f82f6a

Георги Първанов: Настоящият парламент не притежава достатъчно легитимност

Георги Първанов: Настоящият парламент не притежава достатъчно легитимност да приеме  толкова кардинални промени в Изборния кодекс

След проведения референдум виждам опит от страна на някои политически сили да експлоатират народното допитване в посока противоположна на това, което отстояваха по време на кампанията. ГЕРБ и БСП бяха против референдума, а днес се опитват да бъдат носители и дори  вносители на идеи, произтичащи от гласуването на тези 3,5 млн. българи. Това заяви по време на пресконференция лидерът на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. “Говоря от името на партията, която единствена, официално и честно, и с всички аргументи и активност подкрепи референдума, с три отговора „да“.

Партия АБВ и разбира се нашите шест коалиционни партньори, които също бяха много активни по темата по време на кампанията. Така че някой от тези партии, които днес се опитват да изземат водещата роля по събитията произтичащи от референдума, трябва първо  да си посипят главата с пепел и да си признаят отговорността и едва след тогава да седнем и да коментираме. Тъкмо защото сме агитирали, сме за тези три „да“, но със съответните  уточнения за да бъда по-прецизен, днес  съм длъжен да подчертая различията, които има в нашата позиция.

Защото задължително гласуване имаше и сега, и какъв е резултатът ? На втори тур сме под 50 процента. Припомням също, че финансиране на партиите има от скоро. И по-голяма част от прехода е преминал в отсъствието на такова финансиране на партиите. Всъщност, корупцията и всички негативни явления около финансирането на политическите партии имат своя дълбок генезис от началото на прехода. И те не са свързани чак толкова с държавната субсидия, за чието силно ограничаване впрочем, ние отдавна настояваме! Още по време на евроизборите направихме вътрешно допитване.

Един от въпросите е именно намаляването на субсидиите за партиите, като тезата ни там беше за трикратно намаление на субсидиите за партиите. Смятам, че това е реалистичното, разумното. Другото означава да хвърлим политическите сили в обятията на олигархията и на други, които имат користни интереси по време на избори. И от тук… Няма нищо по естествено от това точно ГЕРБ да иска зануляване на държавната субсидия. След като си бил толкова време във властта, натрупал си ,образно казано, достатъчно „подкожни тлъстини“ – зануляваш субсидията и приключваш  другите партии, или ги караш наистина да търсят нерегламентирани начини на финансиране. Същото се отнася и за мажоритарната система.

Още през 2008 година като президент обосновах смяната на политическия модел, включително и силен мажоритарен елемент в една смесена система. Докато подкрепяхме референдума сега, ние през цялото време обяснявахме, че това е най-доброто, най–работещото. Така, че да има избор на личности и гласовете на политическите сили да не се губят“, заяви Първанов. И посочи, че страната ни може да почерпи опит от избирателните системи на държави като Германия или Италия  например.

Във връзка с темата лидерът на АБВ коментира и предложенията промените в Изборния кодекс да бъдат извършени от настоящия парламент. „Най-големият въпрос, който произтича от вота е, че ако това правителство вече е нелигитимно, то каква е лигитимноста на този парламент, за да направи такива промени в Изборния кодекс, с които да се обърне цялата ни политическа система.  Има ли такава лигитимност  настоящият парламент? Ако я има, защо не направи голямата проверка и да направи кабинет? Най-големият вот е всъщност вотът срещу парламента, който има рейтинг на онзи парламент от времето на Жан Виденов. Не виждам морален и политически потенциал в този парламент да извърши тези промени в ИК“.

Думите на Първанов допълни зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин, който коментира и възможността Народното събрание да приеме бюджет за догодина. При подадена оставка на правителството, която ще бъде гласувана утре, този парламент, ако не е способен да излъчи правителство, не е нормално да взима каквито и да било законодателни решения, включително за бюджета. В каква ситуация сме в момента, настоящото  НС  да приема бюджета на кого ?

На две последователни служебни правителства, които се назначават от двама различни президенти. По-хубаво е 1/12 да се харчи, докато не бъде избран нов парламент с ново мнозинство. Едва ли ще има правителство в този парламент, но тестът за това дали може да приеме каквото и да било повече законодателство, е да се види дали може да състави правителство. В момента който не може, тогава става ясно, че той не може да приема и каквито и да било законодателни решения и това право трябва да бъде отстъпено на следващото НС. Така, че на първо четене  на бюджета гласуваме с „против“, защото не смятаме, че този парламент би могъл да приема законодателство, което да ангажира служебните правителства“, заяви  той.

=========================================

Трендафил Величков: Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година, нито да прави сериозни промени в Изборния кодекс

Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година, нито да прави сериозни промени в Изборния кодекс. Това заяви в ефира на БНР говорителят на ПП АБВ Трендафил Величков. По думите му през последните няколко дни „окрилени“ от предизборен ентусиазъм много от политическите сили са се включили в надпревара по популистки предложения и обещания.  „Имаме визия за бюджета и тя е много далеч от изборния популизъм, който е налазил много политически сили. Чувам, че някои искат да бъдат  заложени минимални пенсии от по 300 лева. Очаквам също някой да излезе и да предложи да се дадат по  2000 – 3000 лева заплати и какво ли не още предизборно.

В същото време това, което ние например имаме като предложения,  е свързано с политиките  в социалната сфера, които имаше като идеи Ивайло Калфин докато беше социален министър. Давам само един пример за една идея, която обаче ще се реализира по всяка вероятност тогава, когато имаме редовно правителство, а не служебно, и нов парламент. Това е напълно възможната за реализация идея  за осигуряване на безплатна детска градина за всички деца в България“.

„Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година. Нищо страшно няма да се случи , няма да дойде краят на света или на България от това , че няма да има приет бюджет за догодина. В Конституцията ясно е записано, че при такива обстоятелства, при служебно правителство, се харчи по една дванайсета на месец от предходния бюджет. Ние не можем да оставим следващото правителство да е заложник на бюджет, който някой друг му е направил. Не е етично, не е нормално. Няма нужда  да правим бюджет , който ще бъде прекрояван от някой друг в последствие.

Същото важи и за изборните правила. От къде накъде това Народно събрание, в което се променяха четири пъти изборните правила, включително броени дни преди изборите, издъни се тотално със тях, сега да има право да ги променя из основи?“, посочи още говорителят на ПП АБВ.

Величков отговори и на въпрос, свързан с перспективите пред АБВ в светлината на предстоящия предсрочен вот и бъдещото сформиране на следващо редовно правителство. „Очаквам АБВ да бъде със сигурност в парламента след предсрочните парламентарни избори, а дали ще бъде във властта, зависи от волята на българския народ и от това как ще подреди партиите в българския парламент. За тези две години от своето съществуване АБВ показа, че е партия, която е способна да извърши неща, които са полезни за държавата ни.

Ние имаме визия и тя е много далеч от предизборния популизъм, който е налазил всички колеги. Нашите предложения са обмислени и свързани с политиките и това,, което имаше като идеи Ивайло Калфин докато беше социален министър. Голяма част от тези идеи са насочени към решаване на демографските проблеми“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *