Всички парламентарни групи критикуваха изготвения проектобюджет за 2023 г. от служебния кабинет. „Уж проектобюджет“, който няма да бъде внесен в тези параметри, с подценена приходна част 4 млрд. лв., а разходна – надута с 3 млрд. лв., капиталовата програма няма да се изпълни и 7 млрд. лв. дефицит, които са лъжа. Така бившият министър на финансите, сега депутат от „Продължаваме промяната“ Асен Василев, коментира представения бюджет и състоянието на финансирането на дефицита по време на изслушването на министъра на финансите Росица Велкова в парламента.

Той изтъкна, че дефицитът с всички социални мерки, заложени в проектобюджета на ПП е 4 млрд. лв. или 2%. „Проблемът е, че лъжата е изречена преди България да излезе на международните финансови пазари и да набира дълг. В такъв случай каква лихва очаквате“, попита той. По думите му „това е директна щета върху българските финансови интереси, калкулирана с политическа цел“. Василев попита и дали изказаните съмнения на Корнелия Нинова за 3 млрд.лв. в бюджета за самолети – са истина. Василев е категоричен, че този бюджет плаши хората.

В отговор министър Росица Велкова отговори, че за 2022 г. има средства в рамките на Националния план за разходите за отбрана. Велкова не счита, че Министерство на финансите е направило некоректно прогнозата, като даде пример, че е взета и прогнозата на БНБ. 15 млрд. лв. дълг за 2023 г. е по прогнозата на МФ.

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023

Обновена

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023

МФ: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

Цончо Ганев от „Възраждане“ обвини, че някой се крие зад гърба на министъра и ощетява бюджета с 900 млн.лв. Венко Сабрутев от ПП го нарече „нероден Петко“ и обясни, че бюджетът не е входиран в НС, че има три варианта, а дискусията е на ниво „много милиарди заеми, дефицити и държавата фалира“.

От ГЕРБ, по чиято покана се изслушва министърът, Кирил Ананиев пита за оценката на лихвените разходи и дали ще има ликвиден проблем. Велкова му отговори, че до встъпването на служебния кабинет дълговото финансиране е било в размер на 1.8 млрд.лв. и МФ е предприело действия за осигуряване на финансиране на държавния бюджет до 19 октомври с 3.35 млрд.лв, 23.8% от БВП. В бюджета са предвидени 1.1 млрд.лв. в края на годината за пенсиите в началото на януари.

Велкова коментира още, че България се отдалечава от Еврозоната, което е ключово за доходността на външната емисия септември месец, би се осигурила трудно ликвидност, пазарите са с лоши перспективи и дори Германия трудно набира обем. Министърът съобщи, че вчера е била канселирана и емисията на ДЦК.

Петър Кънев от БСП също пита „какъв е този хаос“ и кой е реалният от трите варианта на бюджет. „Демократична България“ от страна на Мартин Димитров каза: Бюджетът е „да сме целите в бяло, няма да предложим нито един разход да се намали и да се удължи сегашният бюджет. Да може президентът и служебният кабинет да дават на всички кой каквото е поиска“. Той поиска по-добра подготовка от Росица Велкова.

В заключение Росица Велкова обясни, че предстои вкарване в парламента на проектозакон по бюджета.

Йордан Цонев от ДПС взе отношение, че ако няма мнозинство, внасянето на бюджета ще е политизирано, ще има надцакване в разходи, обвинения, а страната има нужда от трезв анализ.

Стефан Янев от „Български възход“ коментира, че не е добре служебен кабинет да внася проектобюджет заради инфлацията в моментга, той наблегна на правосъдната реформа и поиска дебат пред гражданите. Янев настоя за по-сериозен опит за коалиция, която да внесе бюджет.