Столетницата се отказва от преговорите с АБВ. Това съобщи неочаквано лидерът Корнелия Нинова след днешното Изпълнително бюро на БСП.

Припомняме двете формации се сближила силно, след като и БСП, и АБВ харесаха генерал Румен Радев за кандидат-президент.

В името на голямата цел – сваляне на кабинета – от БСП преглътнали коментари за това, че генерал Радев бил предложен от АБВ и други анализи от последно време за общата кандидатура.

Първанов спешно събира елита на АБВ след удара от Позитано

Първанов спешно събира елита на АБВ след удара от Позитано

Още е твърде рано да имаме единна и ясна позиция

Червените са ядосани, че много условия се поставяли от АБВ и на твърдението, че двете формации не били равнопоставени.

Няма да се превръщам в Бойко Борисов и да позволя да ми се извиват ръцете, увери Корнелия Нинова. Генерал Радев е кандидатура на БСП, подчертава тя.

Генерал Радев ще бъде издигнат от червената партия, подкрепена от широка коалиция. В четвъртък той ще представи програмата си в читалището в ж.к. Младост пред разузнавачи и патриотични организации. Срещата ще е в 18.30 часа.

Засега генерал Радев имал широка обществена подкрепа. Ако искат, АБВ можели да се включат в този формат, били добре дошли, както се изрази Нинова.

Номинацията на ген. Радев е червена лампа, категорична Боряна Димитрова

Номинацията на ген. Радев е червена лампа, категорична Боряна Димитрова

Определи като фиктивна деполитизацията на Българската армия

Азбукарите от медиите щели да научат скъсването на сътрудничеството. Причината за раздора било предложеното коалиционно споразумение от хората на Георги Първанов.

Не приемаме, че сме равнопоставени, посочи червеният лидер. Социалистите били против идеята на азбукарите за президентска република. Не били съгласни коалицията да се управлява от двама съпредседатели. Коалицията трябвало да се оглавява от червената партия.

Имаме своята тежест в обществото, подчерта Корнелия Нинова. Предложенията на азбукарите не отговаряли на разбиранията на столетницата за коалиционна култура. Иначе Нинова е убедена в победата на генерал Радев.

===================================

ПОЗИЦИЯ НА ИБ НА НС НА БСП

23 август 2016 г.

 

 

Днес на свое заседание ИБ на БСП взе решение да прекрати преговорите с АБВ за коалиционно споразумение и да предложи на НС на БСП кандидат-президентската двойка да бъде регистрирана с Инициативен комитет.

От досегашните разговори стигнахме до извода, че не можем да постигнем съгласие по принципни въпроси:

  1. Не приемаме, че кандидатурата на Румен Радев издигната от НС на БСП е „равно отдалечена или равно приближена“, така както беше формулирана от партньорите в разговорите. Румен Радев е кандидат на БСП, национална фигура с широка подкрепа.
  2. Не приемаме предложената от АБВ политическа формула за коалиция. Считаме, че БСП има водеща роля в лявото политическо пространство и това би следвало да намери своето място в коалиционните отношения.
  3. Считаме, че кандидатурите ни ще намерят по-широка обществена подкрепа надхвърляща партийната коалиция. В настоящата обстановка перспективата е пред по-отворен формат за политическо сътрудничество.
  4. Не можем да постигнем разбирателство по нееднократно изразената позиция от АБВ за увеличаване на конституционните правомощия на президента. За БСП парламентарната република е най-подходящата политическа форма за реализиране на конституционните и демократични права на гражданите.
  5. Не приемаме предложената от АБВ форма коалицията да има двама председатели, както и възможността всяка партия едностранно да сключва други коалиционни споразумения. НС на БСП прие платформа за участие в президентските избори с ясно очертана лява политика и идеи, с които не можем да правим компромиси.