hotel-Hrizantema

Променен облик на Слънчев бряг догодина, обеща министърът на туризма

Конкретни текстове за промяна на облика на курорта Слънчев бряг ще бъдат записани в разработваната в момента наредба за статута на националните курорти като идеята е още следващия летен сезон посетителите да видят и усетят новостите. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща в Несебър с хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове и др., на която бяха обсъдени именно възможните решения за подобряване на обществената среда в Слънчев бряг.

Ангелкова припомни, че промененият Закон за туризма предвижда създаването на отделна наредба за националните курорти, в която да се разпишат конкретни текстове за всеки от тях.

„Затова инициирам тази първа консултативна среща с всички ангажирани страни, за да набележим мерки, които да дадат резултат още през следващия летен сезон“, обясни тя.

Представителите на бизнеса в Слънчев бряг предложиха забраната на преместваеми обекти на определени места в курорта и обособяването на отделни парцели за тяхното разполагане.

Според тях така ще се изчистят централните алеи от загрозяващите ги обекти и ще се въведе ясен регламент за тяхното поставяне.

Ангелкова коментира, че компанията „Слънчев бряг“ АД, в която държавата е акционер, ще изпълни тези изисквания, но те трябва да се прилагат и в частните имоти, защото в противен случай няма да се постигне видим ефект.

Конкретните текстове на наредбата за националните курорти ще бъдат предложени от експертите на ведомството на следваща подобна среща с всички ангажирани страни в края на летния сезон.

Предвижда се изискванията да залегнат в законодателните промени и да влязат в сила за сезон 2017 г.

След срещата с концесионерите на плажовете Ангелкова коментира пред журналисти, че при бъдещите договори с частните стопани ще се предвижда прекратяването им, ако общата цена на чадър и шезлонг е 20 лв. Тя припомни, че според разработваната нова методика за концесиониране на плажовете се предвижда базова цена от 2 до 4 лв. за плажно съоръжение в зависимост от групата пясъчна ивица. Тези сума ще са записани в договорите и няма да може да се променят.

В отговор концесионери на плажове посочиха, че има опасност с лимитирането на цените на чадърите и шезлонгите да падне качеството на услугите.

======================================

Експерти извършиха незабавни проверки за замърсяване на р. Хаджийска

Eксперти от РИОСВ-Бургас, съвместно с Басейнова дирекция-Черноморски район са  извършили  незабавна проверка по сигнал за замърсяване на р. Хаджийска  с фекални води в района на „Какао Бийч“ – к.к. „Слънчев бряг“,  още на 19 август.  Взети са проби от устието на реката преди вливане в Черно море и от морските води за физикохимичен анализ.

След отново получени на 21 август сигнали за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР – Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр.София и РЗИ –Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в к.к  Слънчев бряг  около заустването на р. Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й  в морето.

Констатира се, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен  цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед  на река Хаджийска  в  посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р.Хаджийска на 50м от устието и от морските води – на 3м от брега. Взети са и проби от  РЗИ  за микробиологичен анализ.

 

-- 
Пресцентър 

Отдел „Връзки с обществеността и протокол“ 
  
Министерство на околната среда и водите
Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *