768x432.jpgr2323r23r

БСП избира президентската си номинация с таен вот

Сн.: БГНЕС

Националният съвет (пленумът) на БСП ще избере своята президентска номинация в сряда след тайно гласуване. Неговите близо 180 членове ще гласуват за своя фаворит с хартиена бюлетина. Бившият командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев също дойде в централата на БСП, за да представи своята концепция пред партията.

 

Радев пристигна на „Позитано“ 20 около час след началото на партийния пленум и отказа да говори пред журналисти, но обеща да го направи след края на заседанието.

 

Общо седем бяха кандидатите за президент, издигнати от структурите на БСП, които дадоха и съгласието си за участие в надпреварата: ген. Радев, евродепутатът Илияна Йотова, зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов, бившият лидер на социалистите Михаил Миков, депутатите Румен Гечев и Таско Ерменков, както и партиецът Марио Трайков.

 

От тях отводи в сряда са си направили Михаил Миков, Илияна Йотова и Марио Трайков. Останалите трима ще получат по десетина минути, за да представят своите виждания за президентската институция пред пленума. За фаворит се смята слабо известният допреди месец ген. Румен Радев.

 

Преди да се гласува президентската номинация пленумът ще даде оценка за мандата на настоящия президент Росен Плевнелиев. След това Националният съвет трябва да одобри начина на явяване на БСП на президентските избори. Той вече е предрешен – широка коалиция с АБВ, след като лидерите на двете партии и членове на ръководствата им се обединиха около номинацията на ген. Радев.

 

Очаква се обаче лидерът Корнелия Нинова да бъде попитана защо е предрешила коалицията с АБВ преди да бъде даден официален картбланш от Националния съвет на БСП, независимо от вътрешното допитване в партията, според което над 70 на сто от членовете й искат такава коалиция.

 

Пленумът ще разисква и въпроса за кандидата за вицепрезидент, като желанието на социалистите е да се излъчи фигура, по-ясно свързана с БСП.

 

Заседанието на Националния съвет на БСП е закрито, но практиката е преди началото на дискусиите по същество журналистите да остават в залата за откриващото слово на лидера, което задава насоки за предстоящите решения. Този път медиите бяха поканени да напуснат преди да започне изказването на Нинова.

 

След края на заседанието се очаква ген. Радев да направи и първото си чисто политическо изявление. На първата си пресконференция като цивилен, дадена във вторник, той се ограничи до обяснения за състоянието на ВВС и противоречията му с министъра на отбраната, заради които, по думите му, напуснал армията.

 

По странно съвпадение на обстоятелствата оставката си той връчи същия ден, когато името му бе обявено сред фаворитите на левицата за кандидат-президент.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *