За 33 години нямаме нито един осъден икономически влиятелен човек като Васил Божков. Тази позиция изрази пред БиТиВи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той предполага, че не рискува с връщането си, смята експертът.

Една от линиите, с които се спекулира, е връзката с Алексей Петров, каза Безлов за завръщането на бизнесмена веднага след погребението на бившата барета.

Има хипотези, че той си е договорил по-лека мярка за неотклонение, каза Безлов.

Божков има силни противници, припомни той. Враговете му са сред хазартния бизнес и политическата класа.

Доц. Милен Иванов, бивш ректор на МВР академията, подчерта, че Васил Божков е изключително интелигентен и всяко негово действие е добре изчислено. Той може да развърже гордиевия възел и преходът да свърши, изтъкна доц. Иванов. За някои преходът няма да свърши добре, по мнението му, а пластовете ще се пренаредят. Преходът продължи прекалено дълго, Васил Божков няма да е Робин Худ, но ще сложи край на прякорите в политиката, предположи Милен Иванов. Това обаче ще зависи от прокуратурата.

Убеден съм, че той сам се е върнал, изчислил е съответните ходове, натиснал е съответните копчета, подчерта доц. Иванов.

Прокуратурата ще разпита и "свидетеля" Васил Божков

Прокуратурата ще разпита и „свидетеля“ Васил Божков

Като обвиняем ще му бъде наложена мярка от 72 часа

Припомняме, че Божков се прибра вчера в България, след като беше обявил завръщането си предварително. Той бе арестуван на летището и бе разпитан от прокуратурата още снощи.

През януари 2020 г. той изненадващо напусна България и се установи в Дубай, за да избегне задържането си.

Срещу Васил Божков у нас са повдигнати 19 обвинения, издадени са 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ, разпратени също до десетки държави.

В Обединените арабски емирства е изпратено и искане за екстрадицията му, паралелно с мобли за правна помощ.

Васил Божков твърди, че по време на правителствата на ГЕРБ, третото поред, му е искана 10% от печалбата на лотарията му. Като за посредник към партия ГЕРБ или по-точно към Борисов, Божков сочи финансовия министър Владислав Горанов, който е и санкциониран по Глобалния закон Магнитски. Именно Владислав Горанов беше арестуван заедно с Борисов и Севдалина Арнаудова през март 2022 г., но освободен без повдигане на обвинения.

Скандалът с Васил Божков бе един от големите по време на последния мандат на Борисов. Той струваше и оттеглянето на Владислав Горанов от управлението, макар и да не бяха посочени тогава конкретно тези аргументи, а изтъкнати подозренията за съучастие в корупционни схеми с ДПС и влиянието на друг бизнесмен, но и депутат- Делян Пеевски. Въпреки че доказателства не бяха извадени, се оказа достатъчно позоваването на „подозрения сред обществото и актива на ГЕРБ“ за това. Тогава от правителство на Бойко Борисов си тръгнаха и други министри.

Адвокатите на Васил Божков водят редица дела в България с различен успех.