768x432еижеижеиж

БАН отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката с демонстрация на собствена разработка дронове




 В Института за космически изследвания и технологии към БАН се проведе Ден на отворените врати за всички любители на космонавтиката и авиацията

 
 БАН проведе впечатляваща демонстрация с дронове и стационарни тренажори, проектирани и конструирани от учените на Академията. Това се случи по време на Ден на отворените врати в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той бе организиран в чест на Международния ден на космонавтиката и авиацията (12 април) и 50-ата годишнина от превръщането на България в космическа държава.

Една от атракциите по време на събитието бе уникална юбилейна изложба с различни космически уреди и апарати, създадени от български учени и допринесли за развитието на космонавтиката. Сред тях са Скафандърът на летеца космонавт Александър Александров, както и първата българска научна апаратура, носеща името Прибор-1 /П-1/. Благодарение на тази апаратура, преди 50 години България се превръща в 18-ата космическа държава в световен мащаб.

За всеобхватните възможности, които науката дава на човека, проф. д.т.н. Димо Зафиров сподели: „Човек се чувства най-добре, когато твори. Науката вдъхновява за преследването на безкрайни възможности, само трябва да се осмелим да го направим.“

Според младия инж. Момчил Георгиев, учен от БАН, отдаден на разработката на летателни апарати, пък науката в България е шанс за младите таланти да постигат целите си и единственото необходимо е мотивация за успех. Успешните разработки на института доказват, че всичко в науката е възможно.

На събитието присъстваха групи любопитни деца и младежи, които имаха възможността да управляват авиационен симулатор, да наблюдават пилотиране на дронове, конструирани от инженерите на института, да се запознаят с историята на българската космонавтика и да научат любопитни подробности за процеса на създаване на летателни машини.


За БАН
Българската академия на науките е водещият научен център на България. В Академията се извършват научни и научно-приложни изследвания в девет направления, покриващи всички области на човешкото познание. 42 научни института и 8 специализирани звена, всяко от които е самостоятелно юридическо лице, изграждат изследователската инфраструктура на БАН.
В Академията работят около 3000 учени, което представлява около 15% от кадрите, заети с наука в България. БАН дава над половината от научната продукция в страната.
 
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *