Бившият ръководител на Стратегическия съвет на президента Румен Радев и настоящ съветник на служебния премиер Гълъб Донев обясни какво означава „ала-бала с президента“ от записа от съвещанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

В студиото на Нова телевизия Маринов заяви, че истината е проста, макар и да не е приятна: „Те (Асен Василев и Кирил Петков) се бях впили в него като пиявици по време на предизборната кампания“, „изсмукали са авторитета на президента.“ „Ала-бала е доверието, което те получиха на тази база.“

Останалата част от записа и по-скоро тяхната интерпретация Александър Маринов определи като безпрецедентна атака, като до този момент няма никакви факти, че Румен Радев възнамерява да влезе „през задния вход в политиката“. Той така или иначе навсякъде се среща с кметовете, без значение от коя политическа сила са те. Това беше обяснението за слуховете покрай бъдещата кариера на кмета на Бургас Димитър Николов, един от най-успешните кметове на ГЕРБ, спряган дори като номинация за кандидат за президент.

На въпрос за сключена сделка за разбирателство между Радев и Гешев Александър Маринов отговори първо със смях. Дори и да имало някакво съвпадение, това не е синхрон, а съвпадение по логиката на развитие на политическите процеси. „Президентът няма нужда от подкрепата на главния прокурор“, заяви Маринов. Той няма обаче представа защо и до този момент промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, не са подписани от държавния глава и не са публикувани в Държавен вестник. Всъщност Маринов заяви, че не знае дали е или не е издаден указ за тях, а и можело да има извънредни броеве на „Държавен вестник“.

Нелепо е също така шефовете на службите на бъдат изслушвани по този начин, има си процедура за това. Това заяви и да въпрос дали счита за нормално спецслужбите да коментират частен разговор. Александър Маринов посочи, че си има процедура, но нещата от този частен разговор трябва да се изяснят.

Изрази възмущението си от думите на Асен Василев и Кирил Петков. Също така посочи, че шефовете на служби не са назначени от Румен Радев, а от служебното правителство, включително в което съпредседателите на ПП са били министри. И тогава те не са имали никакви възражения, въпреки че „всеки един член на кабинета трябва да се съгласи, независимо че е бил министър на икономиката“.

Няма и никакви факти за обвиненията към Румен Радев, че иска цялата власт за себе си, според Александър Маринов. „Няма факти – кога Румен Радев е направил нещо, което да подсказва, че иска президентска република?“

Съветникът на служебното правителство прогнозира и какво би било едно правителство с подкрепата на ГЕРБ и ПП/ДБ, дори и да е експертно. Във всеки случай няма да е непротиворечиво и ще има напрежение, според Маринов, тъй като то би се базирало на „нечестна сделка“. Как ще управляват заедно при такова липса на доверие и отношение между първите и вторите, запита Александър Маринов.