Ако всички институции съдействат има време цялата процедура по удостоверяване на машините да бъде мината. Има обаче съмнения, че това ще се случи и те бяха изказани от представителите на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева от Сдружение „Демокрация и законност“ и Ива Лазарова, зам.-председател Институт за развитие на публичната среда в студиото на Нова телевизия.

МЕУ и останалите институции имат достатъчно време, но са зависими и от съдействието на ЦИК, която трябва да предостави редица документи.

Достатъчно време има ЦИК, която е постоянно действащ орган, да изгради капацитет по отношение на машинното гласуване. Това не е направено. Най-малкото от 1 август, когато бяха насрочени изборите, до 30 септември са два месеца, в които ЦИК водеше преговори за надграждане на софтуера. Това е твърде дълъг период, който е изял времето за останалата техническа подготовка.

Това е цялостното забавяне на процеса по удостоверение, след поредица от неспазване на процедури и технологии. Не е нормално в 21 век като избиратели да не можем да гласуваме на машини и да има толкова голям брой недействителни гласове, отсече Цветелина Пенева.

ОС към ЦИК пледира за връщане на машинното гласуване с отчитане на резултата, макар и да остане хартията като опция, за да се удовлетвори искането на тази част от населението, което предпочита да гласува на хартия.

15,46% са недействителните гласове на местните избори, проведени на 29 октомври. Статистиката сочи, че вотът за кметове и общински съветници винаги се характеризира с висок процент на недействителните гласове. Но легитимността на избраните общински съветници е поставена под въпрос, тъй като партията на „Не подкрепям никого“ печели.

„Числата са много смущаващи. Това означава, че вотът на избирателите е изкривен в много от случаите. За да знаем каква е хипотезата, чувалите трябва да се отворят, а ЦИК трябва да назначи някаква работна група, която да направи анализ. Особено в случаите, където процентът на невалидни бюлетини е смущаващо голям. Това досега не е правено, въпреки че Общественият съвет е поставял този въпрос нееднократно“, подчерта председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.

Припомняме, че заради скандал, свързан с машините за гласуване, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартия. Това решение бе обжалвано в съда. Върховният административен съд излезе с решение, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

ЦИК заповядва на три институции незабавно да сертифицират машините за балотажа

ЦИК заповядва на три институции незабавно да сертифицират машините за балотажа

Машините за гласуване трябва да имат нов хешкод