768x432.jpgr2323r23r

Миков обедини 1 май и Великден

Миков обедини 1 май и Великден: Лявата идея и християнството споделят грижата за онеправдания

Лидерът на левицата бил готов да поеме формацията за втори път

„Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания“. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Михаил Миков на Великден, в опит даотправи едновременно поздравление за Възкресение и за Ден на труда и на международната работническа солидарност.

Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите“, написа председателят на БСП.

Миков припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г. „Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните“, казва Миков.

Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в рамките на трансатлантическото партньорство и настоява за обяснение от авторите му и от двете страни на океана.

Според лидера на социалистите „първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на 8-часовия работен ден, достойното заплащане, безопасните условия на работното място и за правото на труд“.

По-късно на традиционния за левицата митинг в столицата той обяви, че е готов на 7 май, когато е партийният конгрес,  да поеме формацията за втори път. Според ръководството на БСП България ще трябва да се готви за предсрочни избори през пролетта на 2017 г. „Важното е партията да е готова, а Бойко Борисов да е готов за след това”, коментира Миков на въпрос дали е готов за предстоящия конгрес.

„Моята прогноза е, че Борисов ще предизвика предсрочни избори през пролетта на следващата година”, посочи евродепутатът Илияна Йотова. Според нея също управляващата коалиция е твърде възможно да издигне общ кандидат за президент. Евродепутатката смята още, че това няма да бъде Росен Плевнелиев.

Тъй като тази година Денят на труда съвпадна с Великден в Борисовата градина в столицата се събраха значително по-малко симпатизанти на левицата.

За първи път от много години насам няма и автобуси с симпатизанти на партията от други градове в страната.

1 май беше отбелязан и по света. Хиляди хора излязоха по улиците, за да демонстрират в защита на трудовите си права. Големи манифестации се проведоха в Хонконг, Токио и Манила с искания за увеличаване на заплатите и социална справедливост.

Турските власти и тази година забраниха демонстрациите в центъра на Истанбул, които по традиция се превръщат в бойно поле за сблъсъци с полицията. Безредици възникнаха снощи в Хановер, където няколко хиляди членове на левичарски организации отбелязаха Празника на труда.

Протестиращите хвърляха камъни и бутилки по полицията, подпалена беше и полицейска кола. В отговор силите на реда арестуваха десетки вандали.

 

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *