ergfrggerg

Българи от цял свят протестират с великденски яйца

Българската диаспора нястоява за вето на Изборния кодекс, който превръща гласуването в мисия невъзможна и бе приет по скандален начин.

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите портестни яйца в социалните медии.

Сънародници от много български градове също ни подкрепиха с писани яйца.

New Imagewr23r23r23rПред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция под надслов #ПазимСиМеста – Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките през посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да удпеят да се доредят до урната.

За справка, във Великобритания гласуваха 14 000 в 42 секции из целия Остров. В Лондон гласуваха над 8000 в 11 секции. За сравнение, посолството ни може да поеме към 2200 дори при удължен изборен ден.

New ImageffwefwefewfПротестиращите пред посолството опънаха палатки и си раздаваха номерчета отсега за идващите президентски избори.

 

 

 

Мария Спирова,

Оксфорд

Print Friendly

Автор: Мария Спирова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *