Още по темата

  • Парламентът два пъти не пусна Делян Добрев да си ходи
    Преди 1 ден
  • Нинова отговори на ГЕРБ: Мъжът ми взима по-малко от един депутат
    Преди 1 ден

След Хасково-гейт, БСП разкриха и Габрово-гейт, в който бил замесен братът на Томислав Дончев, предаде агенция БГНЕС. „В последните дни в централата на БСП има над 70 сигнала за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки, които постъпват от цялата страна“, поясни на брифинг Жельо Бойчев.

Борисов: Морално е кметът на Хасково да даде оставка, с Радев сме първи цигулки

Делян Добрев с оставка, ГЕРБ пита за мъжа на Нинова

Депутатът от БСП, от Габрово Кристина Сидорова заяви, че

в Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години.

„Братът на вицепремиерът Томислав Дончев-Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“. Той управлява бюджет от над 1 млн. лв. и е назначен без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, заяви тя.

Братът на бившия народен представител от ГЕРБ Цветомир Михов от година и половина не работи в Габровската болница, но това не му пречи да бъде част от Съвета на директорите и за тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лв., допълва Сидорова.

Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председател на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът ѝ е юристконсул на Здравната каса в града, продължава с разкритията тя. Сидорова посочи, че сестрата на зам.-кмета на Община Габрово е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие“. „Следващата връзка – същия Цветомир Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Неговата фирма изпълнява всички поръчки. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР – Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ“, обясни Сидорова и обърна внимание, че общински съветници от ГЕРБ също заемат определени длъжности.

Шуробаджанащината в Габрово
Шуробаджанащината в Габрово Източник: БГНЕС/БСП

„Надявам се премиерът Борисов да реагира и по този въпрос и ясно да покаже дали ще има върховенство на закона в страната ни, ще има ли правила, които ще важат за всички“, призова още Бойчев.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на обвиненията, отправени от БСП с думите:

„Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение.

ГЕРБ се учреди през декември 2006 г. Всички хора в ПГ и тези, които станаха общински съветници, кметове преди това не се познаваха. Нормално е, когато станем приятели през тези десет години някой да се обърне към друг да му стане кум“.

„БСП направиха това, за да не гласуват народните им представители в зала. Търсеха си повод как да се разграничат и да не гласуват доклада. Те искат да ни питате по темата на Габрово, за Хасково или по други теми, които са наредили. Някой каза ли каква е позицията им за доклада за самолетите“, попита той и допълни, че от БСП отместват фокуса от актуалните за парламента теми.

Цветанов каза още, че е възложено да се направи проверка във всички структури на ГЕРБ. „Томислав Дончев не назначава в община Гарово. Сигурно трябва да се обади на брат си и да каже, понеже съм еди си какъв, трябва да напуснеш, това предлагат от БСП“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов Източник: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Това, което БСП изнесоха за Габрово е бих казал жаргонно „претопляне на стара манджа“.

На предните местни избори се извадиха същите лъжи, за което засегнатите страни заведоха дела и ги спечелиха, което доказва, че това са били лъжи“, заяви депутатът от ГЕРБ-Габрово Николай Сираков.

„БСП имат голям проблем – през последните 10 години ГЕРБ печелят безапелационно всички избори. Предстоят местни избори, те вече се готвят за тях. Информацията, която беше извадена от БСП, показва, че Габрово е част от мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията за предстоящите местни избори“, коментира Сираков.

Той определи сценарият на БСП като много прост, което си личало по схемите, които са направени. Николай Сираков предположи, че ще излязат такива схеми за всички градове в България. „Вземат се факти, които наистина са факти, кой с кого е съученик, кой на кого е кръстник и кум. Оттам нататък се пришиват лъжи. Ако някой служител е злоупотребил със служебно положение няма никакво значение дали е кръстник или кум на някой, трябва да си понесе отговорността“, заяви още Николай Сираков.

Стоян Мирчев от БСП разкри, че след като снощи е разкрил

същата схема само че в Силистра,

областният председател на БСП в Силистра, е бил заплашен директно от двама общински съветници от ГЕРБ.

„Заплашен е бил заради това, че сме изнесли информация за какъв октопод става въпрос. Именно – за общинския съветник Ганчо Маринов от ГЕРБ, който е назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма в общината. Същият се е обадил и буквално е казал на нашия председател в Силистра –

„до 2 месеца ще те затрия боклук такъв“.

Председателят на общинския съвет Мария Димитрова също се е обадила на нашия председател и го е заплашила и тормозила по телефона“ поясни Мирчев и допълни, че въпросната е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра.

„Това вече е лицето на една мафия, която със сила се опитва да прикрие следите си. Това е октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в община Силистра“, заяви Стоян Мирчев.