188x160.jpgdecdec

ФОБОСОФИЯТА НА ВСЕ-ОЩЕ ПРЕЗИДЕНТА

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

        Държавите граничат една с друга, а Русия граничи с Бога.

                                                 Райнер Мария Рилке (1875-1926)

 

      От философия – обичам мъдростта, стигнахме до фобософия – омраза, страх от мъдростта. Мото на настоящата статия може да е и част от „Скалата“ на Томас Елиът:

Къде и мъдростта, която загубихме в знанието?

Къде е знанието, което загубихме в информацията?

Keep smiling на американската култура, емотикон без заряд, стана патент и на българските политици, наричам ги „усмивковци“ –  сервилното им поведение с евроатлантическите политици. И на върха на усмивковците – все-още президентът на България. Вижте кинетиката на лицето и тялото му при срещите му с тези политици и ще се убедите в това. Те говорят по-ясно от изречените от него думи: „Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем „не“ на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция.“  На срещата на НАТО в Чикаго през май 2012 г. той казва: „Искам да градя доверие между България и огромния ни стратегически партньор САЩ.“ Прилагателни като „огромния“, адресирани сега за САЩ, напомнят за „великия“, адресирани преди за СССР.

Ако се направи честотен речник на думите, използвани от все-още президента, на първите места ще са „евроатлантически ценности“, „НАТО“ и „руска агресия“, изричани без мисъл за национално достойство и независимост. Господин Президент, „партньорство“, базирано на зависимост – преди от Москва, сега от Брюксел и Вашингтон – е васалитет, а не суверенитет.

Преди 2-3 дни в интервю за германски вестник все-още президентът пак бе верен на антируската си политика. И така демонстрира, че няма инстинкт за предчувствие за бъдещето на България.

За това на него и на другите post-truth политици* напомням част от  „Дневник на писателя” на Ф.М. Достоевски: „Забележете още (това е много важно), че причината в случая е именно в това западноевропейско презрение към всичко, което носи името „славяни”. Тъй че българите можеш да ги попарваш с вряла вода като гнездата на дървеници по старческите одри! Та няма ли в това някакъв инстинкт, предчувствие някакво, че ако тия източни славянски племена се освободят, ще играят един ден огромна роля в новото бъдеще на човечеството, вместо заблудената стара цивилизация, че ще заемат нейното място? Но ето я Русия, тук явно се издига една съвсем нова идея за изкушение, гняв и почуда на всички, тук вече се издига знамето на бъдещето, а тъй като Русия не е „гнездо на дървеници”, а е гигант и сила, която не може да не се признае, и тъй като Русия също е славянска нация – как ли я мразят сега на Запад, ако ще и само инстинктивно, подсъзнателно, как ли се радват на всеки неин неуспех, на всяка нейна беда! Да, тук играе именно инстинктът, именно предчувствието за бъдещето!

      Още по темата пише в статията „Защо Русия граничи с Бога. Или произход на видовете в периферията на континента“ на д-р Николай Михайлов – един от

най-ерудираните съвременни българи.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Както казва д-р Веско Джендов темата следва вектора на абсурда – post-truth (след-истинен, лъжлив), пост-президент, пост-България. Повече пише в „Post-truth: Айсбергът на истината се стопи през 2016 година“.

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *