Още по темата

  • САЩ нанасят дипломатически удар, Русия ще отвърне
    Преди 12 часа

Напрежението по оста Москва – Вашингтон расте, след като в четвъртък администрацията на Барак Обама обяви мерки срещу Русия за намесата й в изборите в САЩ през ноември. Вашингтон обвинява Москва, че е осъществила хакерска атака, а мишена е била неуспялата кандидат-президент Хилари Клинтън. САЩ изгони 35 дипломати – те са наречени агенти на руските разузнавателни служби, и затваря две дипломатически представителства на Русия в Мериленд и Ню Йорк.

Очаква се и намесата на новоизбрания президент Доналд Тръмп, сочен от мнозина за бъдещ съюзник на Владимир Путин.

В отговор на новите санкции и отпращането на руски дипломати от САЩ

Русия е решила да затвори англо-американското училище в Москва.В него учат децата на служителите в дипломатическите мисии на САЩ, Великобритания и Канада. Това съобщи Си Ен Ен като се позова на източник във Вашингтон.

Освен това със специално нареждане се закрива и почивната станция на американското посолство в гористия масив Серебряный Бор северозападно от Москва.

Няма официално потвърждение на тази информация от руските власти.

Твърди се, че обявяването на мерките не е само

заради хакерската атака, а и заради „тормоз“ върху дипломатите на САЩ в Москва в последните две години.

 

Според говорителя на Държавния департамент Марк Тонер, това „неприемливо поведение“ на „тормоз на нашите дипломати се увеличи през последните четири години и по забележим начин през последните 12 месеца“, което съответства на усилване на американско-руското напрежение по конфликтите в Украйна и в Сирия. Американският говорител осъди „произволните полицейски проверки, физическо насилие и разкриване на лична информация за нашите служители по обществената (руска) телевизия“, което ги правя в риск.

Барак Обама – чийто приемник Доналд Тръмп обеща по-тесни връзки с руския президент Владимир Путин – предупреди, че се очакват още санкции,

включително ответни мерки, които ще останат секретни. 

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще иска да бъде информиран от американските специални служби за доказателствата, които имат за руска намеса в изборите за президент на САЩ.

Тръмп оцени вчера, че е време да се премине към „други по-важни неща” след обявяването на нови санкции срещу Русия от администрацията на Обама заради намеса в изборите за президент в САЩ.

„В интерес на нашата страна и на нашия велик народ,

ще се срещна през следващата седмица с отговорните служители в нашето разузнаване, за да бъда информиран” за детайлите на тази афера, добавя той в кратко комюнике, цитирано от АФП.

Официалната представителка на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова реагира подигравателно на решението на американската администрация да засили санкциите срещу Русия. Тя написа в профила си във „Фейсбук“ следното:

„Говорехме за това няколко години подред: хората, обитаващи 8 години Белия дом – това не е Администрация, това е група външнополитически неудачници, озлобени и ограничени.

Днес Обама призна това официално.

Най-удивителното е, че като не успя да впише в историята на президентството си никакви постижения на международната арена, нобеловият лауреат се изхитри да сложи вместо елегантна точка мазно петно

От тази група е жалко само за Кери (Джон Кери, дипломат номер едно във втория мандат на Обама, бел.ред.). Той не беше съюзник. Но се стараеше да бъде професионалист и да запази човешкото достойнство.

С него четири години се подиграваха неговите колеги, подвеждаха го и не му даваха да работи. Не дай Боже на нито един държавен секретар да изтърпи това, което му се наложи да изпита той. Господин Кери, в този тежък за Съединените щати момент Вие ще разрешите да Ви изкажа думи на солидарност – Вие правехте всичко възможно, за да не допуснете външнополитически колапс на Вашата страна.

Днес Америка, американският народ бяха унижени от собствения си президент. Не от международни терористи, не от войските на противника. Този път плесница на Вашингтон удари неговият стопанин като увеличи максимално количеството на спешните дела за идващия тим (новата администрация на Доналд Тръмп, бел.ред.). Комплексни трябва да бъдат стъпките в Близкия изток, а не отмъщението.

Това е всичко, завеса. Глупавият спектакъл свърши. Целият свят, от партера до галерията, наблюдава съкрушителният удар по престижа на Америка и нейното лидерство, нанесен от Барак Обама и неговия малограмотен външнополитически отбор, разкрил на света своята главна тайна – изключителността бе маскировка на безпомощността. И никакъв враг на САЩ не можеше да направи по-лошо”.

Захарова добавя, че официални заявления, контрамерки и повече ще има през следващия ден.