Европейският съюз остава суперсилата, чиито политики се смятат за най-стабилизиращи за света в България. Половината (49%) от участвалите в изследването на „Галъп интернешънъл“ определят политиките на Съюза като стабилизиращи, почти два пъти по-малко – 22% дават по-скоро негативни оценки за международните политики на ЕС, а 29% от българите се колебаят. Като цяло отношението на българите са близки до средните в Европа, както и близки до съседните ни страни с изключение на Сърбия.

Русия

Повече са българите, в чийто очи ролята на Руската федерация в международната политика започва да се разколеба, а за последната година нагласите у нас към Русия са видимо влошени. За тази година нетната стойност на оценката за политиките на Русия е -3, в сравнение с година по-рано тя е +17.

Най-много българи – 37% – избират опцията „не мога да преценя“ за това дали Русия има позитивна или дестабилизирала роля в международната политика. 33% смятат, че Русия има дестабилизираща роля, а още по-малко 30% от българите са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света.

Мнението на българите поставя страната ни в средата на Балканите в отношението си към Русия.

На Балканите най-високи са дяловете на отговорите „стабилизира“ в Албания (86%) и Сърбия (64%), а най-убедени, че Руската федерация има дестабилизираща света роля са гражданите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% „дестабилизира“).

Снимка 561692

САЩ

Нетната стойност на оценката на политиките на САЩ у нас е практически непроменена – -36 миналата година и -37 сега, макар и да има разместване на пластовете в отношението.

53% от българите смятат, че международните политики на САЩ по-скоро дестабилизират света, а 16% са на обратното мнение. Една трета на могат да преценят. В миналогодишното изследване на „Галъп интернешънъл“ 55% от българите са виждали щатите като дестабилизиращи, а 19% от българите смятат, че Щатите стабилизират света, 26% не можеха да преценят.

Сред страните от Балканите най-критични към САЩ са сърбите – 71% не одобряват международната й роля, както и 51% в Босна и Херцеговина. На обратната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира). В Румъния мненията са по-скоро разделени по равно – 41% на 42% за стабилизираща и дестабилизираща роля на Америка.

САЩ възстановяват рейтинга си, Русия държи стабилно негативен

САЩ възстановяват рейтинга си, Русия държи стабилно негативен

Русия с положителен имидж в Европа само в Сърбия и Албания

Китай

В страната ни все още няма и много ясно изградена представа за международните политики на Китай. 19% от пълнолетните българи смятат, че Китай стабилизира света със своите международни политики, а 34% виждат по-скоро дестабилизиращ ефект. Близо половината от запитаните у нас обаче не могат да дадат отговор (47%). Това е и най-високият дял на колебание регистриран в цялото изследване въобще.

В сравнение с миналата година делът на колебаещите се дори е нараснал. Преди година 19% от българите намираха международните политики Китай за стабилизиращи, а 35% за дестабилизиращи за света. 45% не можеха да формират мнение.

В нашия регион политиките на Китай са оценени по-скоро като стабилизиращи в Албания (79% „стабилизира“) и Сърбия (56% „стабилизира“). Гражданите на Косово (63% отговори „дестабилизира“), Румъния (56% „дестабилизира) и Босна и Херцеговина (47% „дестабилизира) са по-скоро на критични позиции.

Снимка 561691