Републиканци за България - синьо лого (15)

И Републиканци за България се противопоставя срещу провеждането на Луковмарш

 

За поредна година от ПП „Републиканци за България“ сме категорични, че събитие от рода на Луковмарш не бива да се провежда в столицата на България.

За спирането на Луковмарш се призовава многократно през последните години, но въпреки всички опити да не бъде проведен, реализирането му е факт.

И тази година, въпреки декларациите на леви и десни политически формации и изразеното мнение от страна на някои институции, сред които и МВнР, организаторите ще преминат по софийските улици.

В демократична държава като нашата, не е недопустимо да се провеждат събития, които целят да привлекат неонацисти и екстремисти от цяла Европа.

Отправянето на послания на омраза са в разрез с характера на народа ни. Многократно в годините сме се доказали като  смели, човечни и толерантни.

Луковмарш представлява факелно шествие, обикалящо улиците на София, идеализиращо Христо Луков, спорна личност в българската история. Генерал Луков открито подкрепял „Закона за защита на нацията”, който лишава евреите по онова време от граждански права – закон в противоречие на Търновската конституция.

Организаторите на Луковмарш, както днес така и през годините назад заявяват, че провеждат събитието от патриотизъм, докато обикалят с чужди знамена и униформи улиците на София.

Подобни събития не бива да се провеждат в 21-ви век и то в европейска столица като нашата.

Поглеждайки към миналото ни не трябва да забравяме, че България е държавата, която спасява 50 000  евреи.

Републиканци за България остро осъжда идеализирането на прояви и личности, свързани с този период от историята ни и категорично изразява позиция, че Луковмарш трябва незабавно да бъде спрян!

Нека да не забравяме, че живеем в демократичен свят и трябва да сме последователни и да отстояваме евроатлантическите ценности.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *