ЧБМ-КОКИЧЕТА

Диетологът Георги Славов :Как да се справим с пролетната умора?

Изпитвате ли пролетна умора?
Ако да, то ще се опитаме да ви помогнем с няколко практични съвета:

76d99cfd-e6c2-4f4a-afc3-f362d6ba97e4Пролетната умора е състояние на отпадналост и ленивост. Някои фактори за това явление са натрупаните излишни килограми и токсини в организма през зимата. Както природата се събужда през пролетта, така и човешкият организъм има нужда от жизненост и бодрост. Ето защо е необходимо разтоварване и пречистване на тялото и последващо правилно хранене, което да включва основно храни от растителен произход – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни.

През този период е препоръчително да се увеличи движението, разходките сред природата, да се практикуват йога и дихателни упражнения, например. Ако има топли и слънчеви дни е препоръчително да се правят и слънчеви бани, за да се набави витамин D.

В дневния хранителен режим е желателно да се включат пресните сезонни зеленчуци – маруля, спанак, репички, магданоз, копър, както и други достъпни през пролетта плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, червено цвекло, целина и други. Зеленчуците могат да се консумират пресни или задушени на пара, в комбинация със зърнени храни. За предпочитане е консумацията на безглутенови зърнени храни като ориз, просо, елда, царевичен грис, царевица, киноа, амарант.

В зависимост от индивидуалното здравословно състояние, могат да се включат и бобови храни като боб, нахут, леща, грах. Препоръчително е, бобовите храни да са предварително изкиснати, а при случаи на стомашно-чревни проблеми, да са блендирани на паста. Съотношението зърнени – бобови храни трябва да бъде 5:1. Могат да се консумират и минимално количество семена и ядки, 1-3 пъти седмично, до 30 грама на ден. Желателно е, да се намали до минимум солта и да се изключат всякакви видове масла и олио, дори и студено пресовани като зехтин, шарлан, сусамено, тиквено олио и други.

Тази седмица и LIVE събитието ни ще бъде на тема „пролетна умора“. Подготвили сме ви една йога практика за повдигне тонуса.

Още информация за това как да се преборим с пролетната умора можете да прочетете тук:

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *