768x432fffdwdw

БЪЛГАРСКА КАУЗА-49: ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ НС-50?

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

 

 

За професор Мъри Гел-Ман (1929-2019) eдно американско списание написа: „It can’t be easy being the Man with Five Brains in a world with plenty of Men With Half a Brain“ („Не може да бъде лесно на човек с пет мозъка в свят с много хора с половин мозък“).

През 2022 г. ПОРТАЛът ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИДЕИ И КАУЗИ ПО СВЕТА  на Eurochicago.com публикува есето ми „В очакване на „българин, спуснат от машина“ – неочаквана помощ, описвана в древногръцки трагедии, където безизходните ситуации се разрешават от “Бог, спуснат от машина“ (Deus ex machinа). Но не и на  сцената на 49-то Народно събрание (НС). За което едно списание написа: „Не е лесно да бъдеш човек с мозък-и-душа в страна с 240 депутати с половин мозък и половина душа“.

Като са такива депутатите, защо хората ги избират и преизбират? (Само 28 от 240 дeпутати са новоизбрани в НС-49.) Защото не се интересуват от отговорите на едни от най-съществените въпроси за човека: D’оu venons nous? Qui sommes nous? Où allons nous? (Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме?). Изписани на една от таитянските картини на Пол Гоген. (През 1891–1893 г. той жевее в Таити – влюбен в естрогенната екзотика на острова, Гоген я превръща в експресионистична палитра от цветове.)

Отговорът на „Откъде идваме?“ е даден от Чарлз Дарвин на 24 ноември 1859 г., когато е публикувано първото издание на книгата му „Произход на видовете” – ние идваме от трудолюбивите маймуни. Откакто научих това, търся, но не намирам, отговор на „защо мързелът не превръща човека в маймуна, а го превръща в депутат в НС?“

Не знаем, обаче, нито „Кои сме?” – знаещи или мислещи се за (все)знаещи, добри хора или убийци на хора? Нито „Къде отиваме?” – особено сега, когато бушува войната Русия–Украйна (всъщност, геополитическата надпревара САЩ–Русия).

В историята на света не за първи път настъпват подобни критични събития. И решенията често са били погрешни, особено в България. В древногръцката комедия „Лизистрата“ на Аристофан жените лишават от секс съпрузите си и това спира войната между Атина и Спарта. Вестфалските мирни договори от 1648 г. слагат край на Тридесетгодишните религиозни войни (1618 – 1648 г.), защото католици и протестанти намират компромисното равновесие.

Ние сме в 33-годишна политическа война и няма признаци за мирни договори и след 5 в 2 (години) парламентарни избори. Отвратителен популизъм и в НС – порой от „думи, думи, думи“, изричащи „клевети, клевети, клевети“ от едни към други депутати. Моля, чуйте гласа на Народа: по-тихо, по-разумно, по-отговорно!

И още, депутатите,  министрите и президентът да си спомнят, че България във Втората световна война се присъедини през 1941 г. към силната тогава Германия. И обяви война на Великобритания и САЩ. Ето част от речта на председателя на НС: „Ние българите формално и фактически се разбрахме с нашите сърдечни приятели германците и италианците и техният съюзник Япония.“ И през 1943–1944 г. британски и американски самолети бомбардираха мирните граждани и къщите им в София и други български градове. Сега това звучи така: „Ние, българските депутати, формално и фактически се разбрахме с нашите сърдечни евроатлантически приятели.“ И през 2023–2024 г. кой от тях ще ни бомбардира?

Така, Дамоклевият меч виси заплашително над третия въпрос на Гоген „Къде отиваме?“ – сега, когато геополитическата надпревара пак отвори „Кутията на Пандора“, Quo vadis,  Bulgaria? (Къде отиваш, България?). Имаме три независими власти (законодателна, изпълнителна и съдебна), зависими от две власти – евроатлатическата и руската.  Сега, в това свирепо време, един български Алфа ястреб и един президент-Усмивко, забравили българските и християнските ценности, продължават да ни дават уроци по евроатлантизъм. И един друг президент и един бизнесмен другаруват с един американски президент, бомбардирал – нелегитимно – Югославия 78 дни през 1999 г.

И си спомних разговора на големия артист Йоско Сърчаджиев с журналистка, когато той пак ме възхити, особено с отговора си на въпроса “какво ще кажете за днешната политика?”. Сърчаджиев отговори, че като момче бил доста палав и често се биели с момчетата от съседната махала. Тогава чичо Кольо го извикал и му казал “Йосо, не се прави на мъж, бъди мъж!” Тогава си помислих, че всеки политик трябва да има един чичо Кольо до себе си, който  да му казва: “Не се прави на политик, бъди политик!” Защото „в НС всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал“. Не знаете ли, че в България има прогресираща демографска криза. Например, през 2021 г. са умрели 148 995 българи. Това, делено на 365 дни, означава национална трагедия: 408 българи, умрели всеки ден през 2021 г., а са родени по-малко 200 деца на ден.

Така е, защото ние още сме в ледников период на политическата етика. Затова за неопределено време се отлага настъпването на „нещо ново, българско, хубаво, голямо, вечно“ – както писах в БЪЛГАРСКИТЕ ИДЕИ И КАУЗИ с мото от „Голямото мълчание“ на големия поет Добромир Тонев (1955–2001):

„България не е диалогична.
Тук само се кръстосват монолози.
Тук само се кръстосват интереси
на демагози и идеолози.“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *