Бял пушек над или по-точно в парламента – след цял втори ден срещи и совалки и чакащи пред вратите на парламента журналисти, най-накрая двете най-големи политически формации в Народното събрание – ГЕРБ/СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ обявиха разбирателство по обща законодателна програма, както и име на председател на най-висшия законодателен орган. Шеф на Народното събрание ще бъде кандидатурата на ГЕРБ – Росен Желязков, а ПП/ДБ получават председателството на комисията по правни въпроси. Кой ще я оглави обаче все още не е ясно.

„След няколкодневни разговори вече коалицията ГЕРБ/СДС и коалиция ПП/ДБ имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-то НС. Тази законодателна програма включва важните проектозакони, които, освен внесените от Министерски съвет, ние заедно също ще изработим. Списък със законопроектите ще получат всички медии, както и представители на другите парламентарни групи“, съобщи на брифинг в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Принципно съгласие са дали от партията на Борисов председателят на НС да се ротира, но с изричното условие парламентът да работи поне 3 месеца, за да има време да се приемат въпросните важни закони.

А какви са тези законопроекти – такива, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост като реформата в КПКОНПИ, Законът за домашното насилие и др. В утрешния ден ще бъде представен детайлен списък, обеща Атанасова.

„Очакваме да има избран председател на Народното събрание, така че то да стартира работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти, който изготвихме, като програма на тази сесия на парламента. И ако той работи успешно след 3 месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС и на Комисията по правни въпроси. В това отношение нямаше разногласия и имаме съгласие, че така трябва да продължи“, каза на свой ред акад. Николай Денков от „Промяната“. Той не отговори на въпрос дали ще е въпросният председател на правната комисия и съответно кандидат за ротационен шеф на Народното събрание – въпросът ще бъде обсъден в рамките на коалицията.

Денков бе категоричен -водените до този момент разговори не са били за правителство, като остава в сила решението на националните органи на ПП и ДБ – „не“ на коалиция с ГЕРБ.