konkevich-conf-2024-moskva-paper-peev-2-stelkunov-768x445

Александър Егорович Конкевич – Бележитият баща на военния флот и на морското образование в България

Интернационален екип от изследователи за пръв път представи на международна научно-практическа конференция уникален доклад за Създателя на българския Военноморски флот и на морското образование у нас

 

 

f726ac9d3ddea853d06b9b4f8ce97734_XL

 

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

 

 

 

 

Личността на Александър Егорович Конкевич, Мурмански, свети като ярка звезда и пътеводен маяк сред българската и световната морска история. Даровитият мореплавател с две околосветски плавания, талантлив писател, основоположник на военната фантастика, публицист, организатор, изследовател, проектант, изобретател и общественик блести с ярки личностни качества, които и днес впечатляват съвременните читатели и почитатели на морската история.

Граф Сергей Юльевич Витте, велик руски държавник, председател на Комитета на министрите, финансов министър, кандидат на математическите науки, крупен специалист по индустриализацията, управленец от нов тип, е бил много близък съратник с Александър Егорович Конкевич и като негов сътрудник в своите тритомни спомени е оставил следната оценка за харизматичния морски офицер:

– Александър Конкевич е прекрасен, умен, забележително искрен и честен човек!

(Витте С.Ю. Воспоминания. Детство. Царствования Александра II и Александра III. Берлин: Книгоиздательство «Слово», 1923. С. 359.).

 Плакат на конференцията

На 7 Март 2024 г., само 3 дни след всенародното честване на връх Шипка на 146-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, в Москва, в Дома на Съюза на писателите на Русия, се състоя международна научно-практическа конференция на тема: „Русия и създаването на българската държавност след Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г.

Конференцията е организирана от Съюза на писателите на Русия, Обществената организация „Асоциация за развитие на българската култура”, Фонд „Устойчиво развитие на България”, Национално движение „Русофили” и др.

Темата на конференцията изразява желанието на организаторите и участниците да станат съпричастни с великата дата Трети март 1878 година и необходимостта активно да се борим за отстояване на историческата истина вярна трактовка на историческите факти и процеси.

В съвременни условия незаслужено се недооценява ролята на Русия за създаването на държавните органи на властта в България, нейната армия и флот след 5-вековното турско робство.

В препълнената конферентна зала участваха с доклади, приветствия, въпроси и изказвания десетки писатели, поети, учени от различни университети и институти, общественици, дипломати, историци, много млади хора и ветерани.

Искаме да популяризираме положителната практика по време на конференцията да се прочетат докладите на отсъстващи докладчици от Русия и други страни. Нашият доклад например беше прочетен от Сергей Михайлович Прохоров, бивш дипломат, съветник I клас, за което специално му благодарим! Сергей Прохоров владее български език, от 1995 до 1998 г. е бил консул-съветник в Генералното консулство на Русия в Пловдив, от 2004 до 2007 г. е бил съветник на Посолството на Русия в България.

Нашето участие в конференцията стана възможно благодарение на любезната и настойчива покана на Анатолий Викторович Щелкуновдипломат от кариерата, бивш Генерален консул на Руската федерация във Варна, почетен гражданин на Варна, член на Съюза на писателите на Русия, доктор по философия, известен у нас като руснакът, който пише книги за България. Целият авторски колектив изказва своята сърдечна благодарност и признателност на Анатолий Викторович Щелкунов – един от главните организатори и модератор на мащабния научен форум.

 Анатолий Викторович Щелкунов изнася своя доклад пред участниците в конференцията „Ролята на Русия в създаването на българската държавност по време и след Руско-Турската Освободителна война 1877-1878 г.”.

Като резултат от конференцията се налага изводът, че днес наш общ дълг е да отстояваме историческата истина, активно да се борим против фалшификациите и опитите за пренаписване на историята, да разобличаваме стремежа да се демонизира Русия и да се отрича нейната освободителна роля за България след 5-вековното турско робство.

Именно Руско-Турската Освободителна война 1877-1878 г. създаде възможност за появяване на картата на Европа новата независима Българска държава. Трябва да подчертаем, че след победоносната война и мирния Сан-Стефански договор от Трети Март 1878 година, руската гражданска администрация в продължение на две години постави основите на държавното устройство и управление на освободената българска територия. Конституцията, армията, флота, структурата на властта, банковата и пощенската система на новата държава, възкръснала за нов живот след 500-годишното турско робство – всичко това е резултат от творческите усилия на граждански и военни дейци. Чрез тяхното съдействие и помощ бяха създадени системата за образование, в т.ч. военно и морско образование, възстановени народните училища с преподаване на родния български език. Беше учредена нова данъчна система, позволяваща в кратки срокове да се създаде резервен фонд за функциониране на българското правителство. С цел подготовка на свещенослужители бяха открити духовни училища и възстановени повече от 400 църкви, разрушени от турците. Огромна помощ оказваше Руската православна църква!

И още нещо много важно от научния форум: Конференцията одобри следното предложение на участниците до Държавната Дума на Руската Федерация: Да се включи в официалния Списък на Дните на воинската слава и паметната дата за Русия Трети Март като Ден на победата в Руско-Турската Освободителна война 1877-1878 г.

Организаторите ще издадат Сборник с докладите от научно-практическата конференция.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *