Troy

45-вековно историческо наследство

Археологическият музей „Троя“ в Чанаккале става дом на 45-вековно историческо наследство

На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, след броени дни ще отвори врати един от най-значимите съвременни археологически музеи в света –  „Троя“, близо до Чанаккале в Турция.

Създаването на музея е част от редицата културни инициативи през 2018 година, която в чест на 20-тия юбилей от включването на антична Троя в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО бе обявена от Министерството на културата и туризма на Турция за „Година на Троя“.

Музеят е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ от 37,250кв. м. Основната сграда е разположена на 12,765 кв. м, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град.

В него на 3 хил. кв. м изложбено пространство ще бъдат представени около 2 000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от САЩ през 2012 г., както и статуята на Омир и 5 монети от Археологическия музей в Измир.

Посетителите ще бъдат посрещнати на четири етажа с изложени експозиции на древни произведения, разкриващи археологическата история на района Троада, Бронзовата епоха на Троя, Илиада и Троянската война, Троада и Илион от Древността, Източен Рим и Отоманския период и Троянските следи.

Troy Horse CanakkaleКултурното наследство Троя ще оживее по вълнуващ начин в новия музей, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация ще представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура ще се превърне в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *