1445867858_istoriq

Художници забъркаха Строителния техникум в грозен скандал

Необосновани претенции към средства, събрани с благотворителна кампания, забъркаха Строителната гимназия в Бургас в грозен скандал.  Училището, подхванало благородната кауза да опази историческото наследство на града с дарителска  кампания, в момента се чуди как да се спаси от панаира, който развихрят на негов гръб местни творци.

Повод стана желанието на бивши възпитаници на Строителния да възстановят фасадното пано на гимназията, пострадало от годините и дъждовете. Паното изобразява Майстор Колю Фичето и е правено по техниката сграфито от бургаския художник Енчо Рачев. С цел да спази всички етични правила, училището търси автора чрез Дружеството на художниците в Бургас и неговия председател Митко Иванов. Двамата се срещат и обсъждат идеята.  Митко Иванов лично обследва фасадата, изготвя становище за строителните дейности и съгласува всичко с автора. Подписите на Митко Иванов и Енчо Рачев стоят под становището, според което възстановителните работи са за 12 000 лв.

Учители, ученици, родители, Камарата на строителите, бивши възпитаници и Община Бургас подемат безпрецедентна благотворителна кампания. Деца рисуват творби, правят графики, за да ги продават на благотворителен търг. На търга присъства и авторът – Енчо Рачев, който ръка за ръка с Митко Иванов дава благословията си за възстановяването на паното. Парите са събрани, деца, родители и ученици – щастливи. Подписан е договор със Съюза на художниците за изпълнение на реставрационните работи, чийто почетен член е авторът.

Ръководството на гимназията намира и скеле, за да намали разходите. Скелето също е предоставено като дарение. Училището е част от мащабните проекти на Община Бургас за подобряване на образователната инфраструктура и всеки момент се очаква дейностите по него да започнат. Затова паното трябва да се реновира бързо, за да не се спират работите по общинския проект.

Изненадващо в края на април обаче в гимназията нахлуват двама адвокати, водени от съпругата и сина на Енчо Рачев. Те обясняват, че авторът има претенции към възстановителните работи и реставрацията трябва да спре, защото нарушавала авторските му права. Изказват желание да получат 8000 лв. от сумата, събрана с толкова усилия. Гимназията инициира преговори между Дружеството на художниците в Бургас и адвокатите на автора, с цел проектът да бъде продължен. Въпреки уверенията на адвокатите, че ще се стигне до споразумение, до момента няма постигнато такова. Вместо това, започват  медийни атаки и заплахи със съдебни дела.

„Безкрайно съм огорчена от това, което става, тъй като желанието ми е гимназията да се гордее с това, че носи името на Кольо Фичето. Ние искаме да създаваме ценности в младите хора, да подкрепяме това, че те са допринесли с това да се изгради тази мазилка, да покажем, че сме бургаски граждани, които си пазим ценностите“, заяви на пресконференция в гимназията днес директорът й г-жа Даниела Симеонова. Тя увери, че работите ще продължат въпреки всичко, защото е съгласувала действията си с Община Бургас като собственик на сградата. „Ние ще продължим. Кой каквито проблеми е решил да ни създава, нека ни създава. Ще си понесем отговорността“, каза тя и добави, че откакто е стартирала кампанията – повече от 6 месеца, всяка стъпка е съгласувана с Енчо Рачев и той не е предявявал никакво искане, нито съмнение, че се съмнява в технологията на реставрацията.

На пресконференцията присъства и председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов, който обясни, че всяко действие е съгласувано с автора. Нещо повече – подписът му стои под документ с детайлно обяснение на възстановителните работи и технологията. В договора с училището също пише, че всички действия ще се съгласуват с автора.

„За нас не е ясно какви са претенциите. Има неоснователно искане за 8000 лв. от сумата, което би блокирало целия процес. Но всеки ден сме изненадвани с нови и нови претенции и желания“, каза Митко Иванов.  „Този тип произведения бяха оставени на произвола за съдбата. Изключителна чест прави на училището, че възстановява толкова мащабен монумент.  Чух се с колеги от страната –  такова нещо се прави за първи път в България. Камо ли с толкова чиста и прозрачна кампания. Това трябва да стигне до гражданите на Бургас“, каза още той.

Митко Иванов обясни също, че в основата на договора, който са подписали дружеството на художниците и училището е становище, изготвено съвместно с г-н Рачев.“ Той не просто го одобри, но изказа големи комплименти колко компетентно е създадено. Подписа го на драго сърце, без никакви допълнения, на които имаше право“. После дошли претенциите – искане за 8000 лв., от които 3000 лв. за хонорар, 3000 лв. за оригинална вар отпреди 40 години и още 2000 за допълнителни дейности.

„На благотворителната изложба, на която Енчо Рачев присъства, пред областния управител, бивши депутати, самият той каза, че договорът ще бъде сключен с Дружеството на художниците. Може би е искал да бъде сключен с него, но публично ни подкрепи“, каза още Митко Иванов.

Своето огорчение от ситуацията изрази и Минка Кюркчиева – учител и бивш ученик в гимназията, която е в основата на инициативата за възстановяване на паното като спомен от своето детство. „Аз самата съм говорила няколко пъти с Енчо Рачев. Според мен той не ни прие сериозно и не е вярвал, че ще успеем да съберем парите. Всички проблеми възникнаха, когато стана ясно, че парите са събрани“, разказа тя.

………………………………………………………………………………………..

Бел.ред.:Публикуваме становището на училището без редакторска намеса и сме на разположение и за други мнения по въпроса.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *