896-504-pochina

Почина акад. Стефан Воденичаров

Източник: iStock Photos/Getty Images
 

Нна 75-годишна възраст, почина академик Стефан Воденичаров. Той е издъхнал на 8 юни, съобщиха от БАН.

Той е бивш председател на Българската академия на науките (БАН), директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ при БАН в София.

Между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г. заема поста министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов.

Има висше образование за машинен инженер от Техническия университет в София (1968) със специалност „Технология на металите“.

След защита на дисертация е удостоен с научна степен кандидат на техническите науки (днес: доктор) през 1974 г. и доктор на техническите науки през 1998 г. Става доцент през 1989 и професор през 1991 г. Избран е в БАН за член-кореспондент на 4 август 2004 и за академик на 11 октомври 2012 г.

От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е негов заместник-директор 4 мандата. Директор на института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Основните направления на научната и научно-приложната му дейност са:

  • механика на материалите и изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини;
  • управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения – корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.;
  • импулсно деформиране;
  • създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси, работещи на различни физически принципи;
  • разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

Автор е на повече от 70 патента и над 160 публикации. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации.

Поклонението му ще се състои на 11 юни от 11.00 часа в Големия салон на БАН.

Поклон пред паметта му!

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *