dav

Доц. Христо Михайлов: Туризмът в България трябва да се развива навсякъде

Доц. Христо Михайлов: Туризмът в България трябва да се развива навсякъде, където има условия за това. Ресорното министерство трябва да утрои усилията си в тази посока

Туризмът в България трябва да се развива навсякъде, където има условия за това. Ресорното министерство трябва да утрои усилията си в тази посока. Това заяви в ефира на телевизия „България он еър“ зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов. Той посочи, че от партията вече са стартирали серия от срещи – с граждани, представители на местната власт и държавни институции – чиято цел е подобряване на инфраструктурата към различни туристически обекти в България.

„От АБВ поехме ангажимент към наши избиратели, към кметове и общински ръководства в различни райони на страната, по примера на Самоков относно курорта „Боровец“. Осъществихме срещи с представители на отговорните институции и поставихме сериозно въпроса за ролята на държавата. Удовлетворени сме от позицията на регионалния министър Николай Нанков.

Той споделя нашите виждания, че България има всички условия да развива на много места, както зимен, така и летен туризъм. Въпросите за зимнияни туризъм не бива да се ограничават само до казуса с Банско от последните дни. Северната част на Стара планина плаче за инвестиции, държавата да свърши своята роля от гледна точка на подобряване пътната инфраструктура, електроснабдяването и изграждане на водните цикли.

Друга такава болка е Витоша, такъв е и случаят със Сапарева Баня и Боровец и др.“, посочи Михайлов. От регионалното министерство вече са стартирали процедури за частично реновиране на участъци от трасето, свързващо автомагистрала „Струма“ със Самоков и курорта „Боровец“ и са поели ангажимент да търсят варианти за ремонт и на останалите пътища, водещи до курортните зони в региона.

Във връзка с темата зам.-председателят на АБВ още веднъж подчерта, че България се нуждае от цялостна стратегия за развитие на туризма във всички региони. Той бе категоричен, че това ще подпомогне икономически тяхното развитие, ще осигури препитание на хората и възможност те да посещават туристически обекти в непосредствена близост до местата, в които живеят.

„Трябва да развием туризма, но за това е нужна тройна енергия и от Министерството на туризма. Ролята му е да събере общините, кметовете им, да обърне лице към бизнеса, да създаде инфраструктура и да остави инвеститорите да си свършат работата“.

Доц. Михайлов коментира и казуса с Банско, като посочи, че решението на правителството от декември месец миналата година създава много неясноти и възможности за спекулация. По думите му то трябва да се преразгледа и да гарантира, че при строителството на втори кабинков лифт няма да следва новостроителство – както в ски зоната, така и извън нея, където има уникални растителни видове, които се срещат само в две държави в Европа, една от които е България.

„От АБВ споделяме притесненията и тревогите на протестиращите в над 20 български града срещу решението на правителството. Смятаме, че има очевиден дефицит на справедливост по отношение на вземането на решение по казуса с Пирин и Банско. Затова считаме, че трябва да се намери по-балансирано и по-справедливо решение.

От нашата партия категорично споделяме необходимостта от развитие на зимния туризъм в България, от развитие на инфраструктурата в Банско и Пирин, затова категорично споделяме и необходимостта от законосъобразно изграждане на втори кабинков лифт там. Но смятаме, че към момента има пропуски в решението за това изграждане, точно от гледна точка на неговата законосъобразност.

По това ще се произнесе българският съд, а не е изключено да се произнесе и европейският, от гледна точка на спазването на Директивата за хабитатите и видовете. Умелата политика е в това да се постигне баланс на интересите, а от това, което виждаме в българското общество, той очевидно не е постигнат. Явно има притеснения, че при настоящите условия съществува опасност от „развихряне“ на инфраструктурата, както в Банско, така и в ски зоната.

18(28)Примерът със Слънчев бряг виси като „дамоклиев меч“ над главите ни. Пораждат се въпроси какво ще следва оттук нататък. Дали на база на увеличения туристопоток в скизоната няма да се поставя въпроса за лобистки инвестиционни намерения? И тук вече стигаме до същността на проблема, който е типично български“, посочи Михайлов и коментира думите на премира Борисов, че в курорта освен лифт няма да бъде построено нищо друго: „На нещо, което е само казано в България вече никой не вярва, а още по-странното е, че вече стигнахме до тампремиерът на България да казва ежедневно за всичко какво да се прави.

Какво да се прави с лъвчетата в зоопарка, с блатните кокичета, с костенурките… Това не е сериозно. Това говори за системен недостатък, свързан с възможността на институциите в държавата да вземат решения“.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *