4-Parvanov-32f82f6a

Георги Първанов: Константин Проданов ще изгради силен екип в АБВ

 

Константин Проданов ще бъде лидерът на АБВ, той ще изгради и много силен екип. Това заяви в ефира на БНТ създателят на АБВ, доскорошен лидер на партията  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Ние се изтеглихме, аз и тримата мои заместници направихме стъпка назад. Този процес беше планиран. В партията се проведоха серия от номинации. Господин  Проданов има 35 номинации, над 20 от тях са на областни структури. Останалите номинирани получиха по под  10 номинации. Естествено се видя, че ориентацията и предпочитанията са към Константин Проданов.

Той не е ново лице, беше кандидат за евродепутат и след това за народен представител и се представи много убедително в един от най-трудните избирателни райони 24 – МИР в София. Кадърен човек, много добър финансист, даже бих каза световна звезда в това отношение.  Човек с дълбоки познания в политиката и политологията. И в същото време много радикален. Именно това се хареса, това натежа везните на предпочитанията към него, защото хората наистина очакват дълбоки идейни, политически, не просто кадрови промени.“

Според Първанов лидерските качества на новия председател на АБВ ще станат очевидни за броени дни. „Това ще го видите в близките дни и седмици. Константин Проданов има характер, има воля, ние сме спорили много пъти. Той ще бъде лидерът, друг е въпросът, че той има силен екип. Ще видите младите хора, заместниците му. Млади и не толкова млади по дух, защото идеята на промяната не е да се подмладим самоцелно, а да има един добър баланс“.

Георги Първанов посочи, че очаква АБВ да продължи усилията си за обединение на партиите в ляво и център . „Искам да разсея съмненията, че това, което правим се прави заради взаимодействие с БСП. Това няма да се случи вероятно в обозримо бъдеще, особено след като имахме този тежък гаф от страна на „Позитано“ по време на преговорите за президентската кампания. По-скоро усилията на АБВ ще бъдат концентрирани в ляво и център, към формации, които не включват големите партии. Ние ясно заявихме, че усилията ни ще бъдат насочени към разбирането на този порочен двуполюсен модел.

Виждате, че рокадите в българската власт в последните 25 години стават едва ли не механично. Отива си едната голяма партия и идва другата, само защото на нея й е ред. Затова трябва да има един център, като  той не бива да е самоцелен. И АБВ има амбицията да играе ролята на един такъв център, но без амбицията за монопол. Ние сме за създаването на една равноправна коалиция, която да включва и други леви и центристки формации“.

Първанов коментира и решението си да отстъпи крачка назад в политиката в личен план.  „В политиката съм вече 25 години. Аз се оттеглям назад защото просто разбирам, че това не е моята политическа епоха. Беше време, когато пак спорихме за миналото. Но спорихме Костов и Първанов, а сега за миналото спори Методи Андреев. Имаше истински павета и барикади, а сега барикадите са навсякъде, в парламента, ако щете и душите ни. Много неща се промениха. Словото на омразата на агресията проникна навсякъде.

Компроматите станаха основно средство на политиката. Едно време не беше така. С Костов сме спорили много, но той беше легитимист. С него споровете бяха „по устав“, казано по военен език.  Сега е нещо много по-различно и аз признавам, че това не е моята епоха и затова съм готов да отстъпя назад. Разбира се, ще участвам в политическия маратон. Подготовката за изборите започва буквално след няколко дни и аз ще съм на линия“.

Георги Първанов бе категоричен, че за да се започне наистина на чисто  в България трябва, да се осветлят икономическите досиета на прехода, за да се види има ли и кои са хората, които са се облагодетелствали от приватизацията и разграбването на държавата. По думите му страната ни трябва да развива своята икономика и да инвестира в технологии, енергетика и създаването на нови работни места. Той бе категоричен, че това е в основата на една истинска социална държава и призова за създаването на национален Инвестиционен фонд, който да подкрепя развитието на бизнеса и икономиката.

В заключение Първанов бе призован да изрази  и очакванията си за бъдещия служебен кабинет. „Вярвам, че новоизбраният президент Радев ще направи един максимално балансиран, но с максимално изразени професионални качества кабинет. Да не забравяме все пак, че служебният кабинет има една основна задача. Да подготви максимално честни и прозрачни избори“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *