/ iStock/Getty Images
През април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369 лв. ще получат 120 лв. кеш добавка към пенсиите си за хранителни продукти. По-рано беше съобщено, че тези пари ще са под формата на ваучери.

Това ще струва около 47 млн. лв. С тези пари – 120 лв., ще имат възможност да си купят каквото им е необходимо, парите се дават целево за хранителни продукти. Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Това каза социалният министър Деница Сачева в интервю за  „Монитор“.

Добавката ще обхване около 392 000 души.

Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение, поясни Сачева.

От 1 януари минималната пенсия става 300 лв.

Пенсионерите с максимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% увеличение от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лв. имат нужда от подкрепа и затова за тях сме предвидили еднократно 120 лв., допълни тя.

От НОИ ще дадат списък на Агенцията за социално подпомагане с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, така че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с критиките, че ниските пенсии трябва да ги подпомагаме чрез системата за социално подпомагане.