768x432гожожгогаог

8 хил. собственици на коли с 1200 лв. застраховка

КФН се чудят дали застрахователната история на автомобила да се занулява при продажба

автор:Дума


Около 18% от водачите ще попаднат в по-високия клас на новата система бонус-малус и ще плащат повече, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка с проектонаредбата за въвеждане на новата система. По-конкретно максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 хил. души.

78% от собствениците на автомобили – над 2 млн. коли, ще плащат по-евтина полица по застраховката „Гражданска отговорност“, защото ще попаднат в бонус-класовете на новата система.

Според регулатора около 44%, или 1 млн. души, ще достигнат максималния бонус и ще плащат с 25% по-малко, или около 225 лв. по сегашните цени за „Гражданска отговорност“. От КФН посочват, че ако един шофьор кара без нарушения 2 години, това ще гарантира по-ниска полица за него с около 20%. Една година без нарушения ще означава с 10% по-евтина.

Оскъпяването на ГО например при превишена скорост ще означава 10% над застраховката. Ако това нарушение е в населено място и сериозно надскача разрешената скорост, може да стигне и до 30%. Най-голямото наказание – плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт. Попадането в най-тежката група се получава и при извършването на поне 8-9 по-незначителни нарушения за година. Неправилното паркиране, карането в бус лентата и превишението на скоростта с до 10 км в час над ограничението няма да се отчитат в системата бонус-малус.

Според експерти обаче статистиката, на базата на която е изготвена наредбата за класовете бонуси и малуси, е неточна. От КФН не предоставиха на журналистите конкретните разчети с мотива, че консултантът по подзаконовия нормативен акт ги е получил от КАТ и данните са конфиденциални. От регулатора увериха, че вярват на 100% на данните, но въпреки това остават съмненията, че повече водачи може да се окажат сред засегнатите с по-висока цена на ГО. На въпрос обсъжда ли се отпадане на спорните текстове за продажбата на кола втора употреба от собственик с много нарушения и ГО от 1200 лв., от КФН обясниха пред investor.bg, че все още се обсъждат различни варианти.

1639По принцип не се обсъжда отпадане на тази част от новите предложения, а по-скоро прецизиране на текстовете и възможност за зануляване, но това трябва да се случи по начин, който да не допуска възможността да си прехвърлиш колата на някой близък или роднина и отново да продължиш да шофираш рисково, обясни Владимир Савов, член на КФН.

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *