4(1274)

60 години „Слънчев бряг“-Миналото все още е незабравимо

 

   На 8 юни 1959 година в 15,50 ч. първият хотел на Слънчев бряг «Калина» посреща първия си турист.Той е Вашек Силвестър от град Острава на тогавашната ЧССР.

   0608  Днес няма  запазено нищо автентично нито от хотел «Калина», нито от ресторант »Нептун», нито от алеята на космонавтите.Миналото обаче все още е  незабравимо .По-долу ви предлагаме подборка от публикации в медиите през последните 60  години.

 

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                  1959

…Още един бисер от огърлицата на нашето Черноморие започна да блести.

”Слънчев бряг” е един от нашите най-добри морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува реч на хора от различни страни.

Строителството започна през есента на миналата година.Стотици

ентусиазирани младежи и опитни майстори от различни краища на Родината дойдоха на “Слънчев бряг”.И ето те сега поднасят на “Балкантурист” в завършен вид красивите хижи и хотели с 655 легла,от които вече са заети 364 от първите туристи…

                                                     

Вестник “Работническо дело”,бр.160/9 юни 1959

1964

     На 22 септември колективът на ДСП”Балкантурист”-“Хотели и ресторанти” в Слънчев бряг се поздрави с хубава победа-предсрочно бе изпълнен 9-месечният план на предприятието.Към същата дата другарите от “Обществено хранене” реализираха  4 489 007 лв при план  4 443 000,а от “Търговия на дребно” са реализирани 1 1 021 020 лв при план 971 000.

За 9-месечието в кк”Слънчев бряг” са пребивавали 55 033 туристи.Най-многобройни са били гостите от ГДР-13 267,ЧССР-11 804,ГФР-6 321,Англия-2  255.

                                            

  Вестник “Черноморски глас”бр.61/30 септември 1964

1966

  … Много се радвам,че се намирам в “Слънчев бряг” в прекрасна България.

Създадени са забележителни условия за почивка.Тук ни очакваше сърдечен прием и срещи с нашите български братя и сестри.

Искрено се радвам на всичко хубаво,което бе направено за нас.Нека морето,

златният бряг,грижите и вниманието на стопаните винаги способстват за укрепване на здравето,взаимното разбирателство,да създават добро настроение у хората.

Желая на колектива на курортен комплекс “Слънчев бряг” най-големи успехи в неговия благороден труд.

                                     

 Юрий Гагарин-първият космонавт-в “Златната книга”    на кк“Слънчев бряг”-

                                                                         

Вестник “Турист”,бр.3/20 август 1966

 

1969

     Вчера пристигнаха със самолет първите летовници в международния комплекс “Слънчев бряг”.Гостите-60 туристи от Западен Берлин бяха тържествено посрещнати на летище Бургас от ръководството на ОСП”Балкантурист”.

За отбелязване е,че през юбилейния сезон в курортния комплекс ще летуват и повече деца,пристигнали със своите родители- чуждестранни туристи.За малчуганите са изградени басейни,открити детски площадки,създадени са улеснения в ресторантите и хотелите,осигуряващи им безпрепятствана и ползотворна почивка.

                                                

Вестник “Черноморски фронт”,бр.6851/5 май 1969

 

1974

     На 1 май пристигнаха първите организирани туристи от ГФР.Те бяха настанени н хотел “Кубан”.В близките дни ще пристигнат и други чуждестранни туристи. След добрия старт на 15-я поред активен туристически сезон колективите на всички обекти следва всекидневно упорито да се трудят,и прилагайки висока култура на обслужването,да се стремят към изпълнение на своите планове по всички показатели.

Днес Слънчев бряг е най-големият наш летовищен комплекс.Досега в него са пребивавали над 2 300 000 български и чуждестранни туристи,а обслужващият персонал надхвърля 11 000 души.

 

Вестник “Слънчев бряг”,бр.125/14 май 1974  

1979

На летище Бургас със самолет на БГА “Балкан” вчера пристигнаха редовните чартърни туристи от френската туристическа фирма “Туризъм и травай”.Чрез тази фирма през сезона ще пристигнат над 5 000 туристи от Източна Франция.Чрез фирмата “Вояж дьо Саж” в Слънчев бряг ще летуват още 2 500 туристи.

Чрез туроператора “Роял Турс”  пристигнаха и първите 160 шведски туристи, избрали страната ни за почивка.Очаква се техният брой през сезона да надхвърли 6 000.Пристигнаха и първите туристи от Дания и Англия,чиито брой през настоящата година ще е рекорден.

                                                 

 Вестник “Черноморски фронт”,бр.9765/8 май 1979

 

1984

      Пластичният синтез като важна страна от общото архитектурно-художествено оформяне на всяко населено място е намерил свое решение в кк “Слънчев бряг”. Доколкото той представлява съзвучие между природната среда и архитектурно-пластичните обекти /сгради,павилиони,скулптури и др./,правилното решаване на този проблем има съществено значение в този толкова представителен наш черноморски курорт.

 

Вестник “Слънчев бряг”,бр.497/7 май 1984

 

1989

     С въвеждането на фирмената организация на труда в туристическия комплекс се очаква да се увеличи неговата конкурентоспособност на международния туристически пазар и достигне равнището на организация,управление и икономическа ефективност на водещите туристически фирми в света.На сегашния етап повсеместното въвеждане на акордния  и арендния принцип на работа в комплекса доведе до значително увеличаване на производството на стоки и услуги и до подобряване на културата на обслужване.

В съответствие с интензивното развитие на отрасъла,нуждите от трудови ресурси относително ще намаляват.В по-далечна перспектива-2005 година, развитието на международния и вътрешен туризъм у нас, и в частност за “Слънчев бряг”,ще следва в общи линии световните тенденции.

                                                          

  Вестник “Слънчев бряг”,бр.25/15 юни 1989

 

1994

      Разпарчетяването на Слънчев бряг върви под тезгяха.Яки охранници повече от седмица стоят като заковани пред дверите на Комитета по туризъм.Причината-тайни срещи между ръководството на учреждението,икономически акули и депутати.Макар че официално беше обявено,че търгът за отдаване под наем на обекти в Слънчев бряг се прекратява,разпарчетяването на курорта върви под пълна пара.Най-малко 13 ресторанта и 26 хотела ще посрещнат новия туристически сезон с нови сайбии.

 

Вестник “Слънчев бряг”,бр.944/15 април 1994

1999

    Интересът на немските туристи към Слънчев бряг нараства-това  заяви Владимир Райчев пред представител на вестника.Райчев е шеф на лицензираната турагенция BTS,която представлява германския туристически концерн ITS за Българското Черноморие.Той пристигна от Варна в Слънчев бряг за да инспектира на място готовността на базата за настаняване на немски туристи.Според оперативна информация на агенцията след известна стагнация на немския туристически пазар в началото на бойните действия на НАТО срещу Югославия,през последната седмица туристическите бюра във Франкфурт и Берлин отбелязват чувствителен ръст в записванията за Черноморието,респективно- за Слънчев бряг.Съществено влияние за нарастващия интерес на немските туристи към морските ни курорти е оказала информационната  кампания на големите туроператори в немските медии,където България е представена като един спокоен оазис на Балканите и в Европа.

 

Вестник “Слънчев бряг”,бр.16/5 май 1999

2004

     Слънчев бряг”АД придоби лиценз за енергоразпределение, което дава право на дружеството да купува ток от НЕК и да го продава на потребителите в курортния комплекс.Цените на тока няма да се различават от тези,на които се продаваше тока от “Енергоразпределение”-Стара Загора.

Разпределението на тока ще бъде безпроблемно,тъй като “Слънчев бряг”АД е собственик на цялата електропреносна мрежа,трите възлови станции и всички трафопостове на територията на комплекса.Дружеството кандидатства за лиценз веднага след промяната на нормативната база,но получи отказ.Ръководството обаче обжалва отказа в съда и спечели делото.

 

Вестник “Слънчев бряг прес”,бр.1441/9 май 2004

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *