526642_450952291651860_2059193858_n

18 ЮЛИ 2016-60 ГОДИНИ – НЕСЕБЪР ГРАД- МУЗЕЙ С НАЦИОНАЛНО И МЕЖДУНАРОДНО ЗНАЧЕНИЕ

Постановлението се публикува изцяло за първи път от издаването му преди 60 години !

  На 18 юли 2016 година се навършват 60 години от обявяването на Несебър за град- музей. По  мнение на изтъкнати учени тогава, това постановление е едно от най компетентно разработените комплексно и включва цялостно потенциала и ресурсите на България.

New Image1Препис от постановлението :

 П О С Т А Н О В Л Е Н И Е   № 243

   на МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ             от 18. VІІ. 1956 година

ОТНОСНО : Обявяването  на гр. Несебър за музеен , туристически  и курортен комплекс от национално и международно значение.      

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПОСТАНОВЯВА :

1. Обявява град Несебър и крайбрежието му за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение.                        Територията на комплекса да се раздели на три зони:

а. Старинния град на полуострова с музейно  и туристическо значение:

б. Новата градска част  с жилищно-стопански характер, свързваща отделните зони на комплекса;

в. Крайбрежна курортна зона , в която ще се построят почивни домове, хотели, вили и др.

2. Обявява територията на старинния град за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват от национално значение и я  поставя под специален   режим за градоустройствено и архитектурно изграждане.

3. Задължава  Министерството на  комуналното стопанство и благоустройство да изработи:

а. До 15 декември 1956 год.  Планово задание за развитието на гр. Несебър и крайбрежието му като музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, въз основа на което да се изработи градоустройствен план на целия комплекс;

б. До  31 декември   1957 год.  Общия и подробен градоустройствен на целия комплекс Несебър;

в. До 30 юни  1957  год. Проект за цялостно водохващане и главния водопровод по чертите на селището, а изграждането да  стане през 1958 година;

г. До 31 декември 1958 год. Пълни проектно-сметни документации за водоснабдяването  и канализацията на града в курортната му част.;

д.  До 31 декември  1956 год. Да обезпечи укрепването  на най-застрашените от срутване  участъци на бреговете  на полуострова в съседство на изградените  почивни станции на ЦС на профсъюзите.

Укрепителните работи да се извършват в рамките на  лимита  на подлимитните  обекти по плана  за 1956 година.

Укрепителните  работи за следващите години  да се включат в плановете  за капиталовложенията  на съответните министерства.

4. Задължава  главно управление по геодезия и картография при Министерството на отбраната:

а. До 1 юни 1957 година  да състави  и предаде  на Министерството  на комуналното стопанство и благоустройството подробни  геодезично- кадастрални снимки на терените  върху които  ще се застроява комплекса Несебър в мащаб 1: 1000.

Министерството на комуналното стопанство  и благоустройството до 20 юни 1956 год. Да предостави  на Главното  управление          необходимите  данни за обема  на обекта;

б. До 31 декември  1956 год.п да предостави фото-схеми и фото- планове  в мащаб 1:2000;

в. До 30 юни 1958 год. Да трасира  основната мрежа на обекта;

г. До 30 август 1958 год. Да извърши  подробни нивелации по ново проектираните улици;

д. До 25 февруари  1959 година  да изработи нивелетен проект;

5. Министерството на електрификацията :

а. До 31 октомври 1956 год. да направи в рамките на плана за        проектно-проучвателните работи         работи подробни геоложки проучвания  на терените  предвидени  за изграждането на комплекса Несебър и да даде  мотивирано заключение за годността им за строителство;

б. До края на 1957 год. да изработи идеен и технически проект за градоустройството  на откритата  улична електро-мрежа  в кабелна;

6. Министерството на народната отбрана         чрез своите органи  да извърши  през 1957/58 год. пълни ежемесечни проучвания за вълнението , вятъра, водните колебания, подводните течения движението на пясъците , както и да  изработи  подробни  водни снимки  въз основа  на многократни  измервания  преди и след по-големи вълнения на морето.

Данните  от тези проучвания Министерството на народната отбрана  да даде на Министерството на транспорта до  15 декември 1958 година .

7. Министерството на транспорта да извърши през 1957/ 58 година  пълни геоложки проучвания  за укрепване  на морския бряг против разрушителното  действие на морето  и свличането на земни маси.              Въз основа на тези проучвания  да изработи до 1 юни 1959 год. Надлежните проекти и сметни документации.

Министерството на културата:

а.  До м.септември 1956 год. да зарегистрира и обяви за паметници на културата  археологическите , архитектурните и  исторически обекти  в старинното селище на курорта;

б. До 30 юни 1957 год. да разработи мероприятия  за срочното  укрепване, консервиране, и възстановяване на паметниците на културата,  като ги приведе в добър вид за посещение и разглеждане  от туристи,  екскурзианти, летовници и др;

в. До 31 декември 1959 година  да обезпечи издаването  на научно популярна  литература  за паметниците  на културата в гр. Несебър

г. Българската академия на науките  до края на 1958 година да проучи  частично  в археологическо отношение местата около  градската врата, кулите до пристанището  и другаде, с оглед да се установи  в най-общи линии историческата  и археологическата топография на град Несебър.

Подобни проучвания Българската академия на науките да извърши  в разширен мащаб до края  на  1960 година.

10. Министерството на народното здраве  и социалните грижи до 30 септември 1956 година  да представи на Министерството на комуналното стопанство и благоустройството за необходимите курортни и санитарни сгради и съоръжения, които трябва да се изграждат в комплекса Несебър, като събере и систематизира исканията на  различните  ведомства.

11 . Министерството на земеделието :

а. До 31 декември 1966 година да укрепи и подобри в рамките на лимитите му за под-лимитни обекти по плана за 1956 година  съществуващата отводнителна система на блатото.

б.  До 31 декември 1958 година  да изработи  проект за изграждане на напоителна система  в прилежащите  на комплекса  Несебър  обработваеми площи.

12. Управлението на горското стопанство до 31п декември  1957 година  да изработи цялостен план за създаването на подходящи  лесопаркове, защитни пояси        и залесявания  в околностите  на комплекса , дюните и крайбрежието,  както и за укрепването на пороищата  съседни на комплекса Несебър.

13. Главно управление на пътищата :

а.  До 31 декември 1956 година  да подработи, в рамките  на кредитите  за проектиране  и проучване , проекти и сметни документации за благоустрояване  и асфалтиране на пътя Бургас- Несебър.

б. До 31 декември 1957 година да изработи проекти и сметни документации за благоустрояване  и асфалтиране на  пътя Несебър – Обзор;

в. До 31 декември 1957 година да извърши строителството на т.13. буква  а. в настоящото постановление , а до  31 декември  1959 година  по т. 13 .буква б.

14. Окръжния народен съвет – Бургас , до 31 март 1957 година  да създаде  специална възстановителна  група за консервиране,  и възстановяване  на паметниците на културата  на гр. Несебър.

Изпълнението на постановлението  се възлага на министерствата и ведомствата посочени от 3-та до 14-та точки .

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СОВЕТ /п/ А. Югов

СЕКРЕТАР НА  МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ / п / Ат. Войнов

––––––––––––––––––––––––

 

begegegewПредседател на Градския народен съвет на Несебър тогава е Кръстю Русев. Той полага началото за създаване на условия, всички тези институти  да изпълняват задълженията си по това знаменателно постановление.  То се явява  „звезден миг”  в процъфтяване величието на Несебър.     

           Неговото изпълнение довежда до вписването  на града в Списъка  на Световното културно-историческо  наследство на   ЮНЕСКО през 1983 година. В определен смисъл това постановление и тази годишнина  имат  по- голяма стойност спрямо оценката на Юнеско.Затова датата и кръглите годишнини   от публикуването му следва да се отбелязват подобаващо .

Предоставил Васил Киров     

………………………………………………………..

Бел.ред. :  Това историческо за Несебър и България Постановление е запазено в оригинален вид от дългогодишния кмет на Несебър Васил Киров.Като изявен общественик,оценяващ неговото значение, и във връзка с годишнината,той го предостави за публикуване в редакцията на „Несебър нюз“.През впечатляващия си път като политически и общински ръководител на Несебър ,Васил Киров има изключителни заслуги за развитието на Несебър и общината.

Разбира се,в различна степен ,принос за днешния възходящ път на Несебър имат и ръководителите на града и общината преди и след него-кметове,председатели на общинския съвет,общински съветници,общински служители,политици,музейни работници,граждани.

Постановление 243 полага темелите на едно бъдеще,което следва да се пази и развива в правилна посока.Затова Постановлението следва да бъде настолна Библия за всички,които управлават града и общината.То трябва да се чете при всяка клетва на новите кметове и общински съветници,да бъде част от тържествените чествания в общината при кръгли годишнини и да напомня за необходимата приемственост,отговорността пред поколенията и безкомпромистната защита на ценностите и държавническата мъдрост ,с която е създадено преди 60 години !

Красимир Косев

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “18 ЮЛИ 2016-60 ГОДИНИ – НЕСЕБЪР ГРАД- МУЗЕЙ С НАЦИОНАЛНО И МЕЖДУНАРОДНО ЗНАЧЕНИЕ

      1. Бистра Цолова

        Така се планират нещата – подсигурени от всякъде.След 60 години сме изостанали в организационно отношение. Може би в административен капацитет…

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *