1,2 милиарда е бюджетният излишък към днешна дата. Това съобщи след редовното заседание на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков.

Правителството има намерение 750 милиона от тези средства да бъдат дадени под формата на добавки от по 60 лева към пенсиите в следващите 6 месеца, а останалите 200 милиона да са допълнителна енергийна помощ за бизнеса, каза на свой ред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Както обяви Петков и в началото на правителственото заседание, тези пари обаче няма да бъдат харчени с директива на Министерския съвет, каквато практика имаше в годините назад. Официално санкцията за разходването им ще бъде дадена от Народното събрание.

ИТН взе бюджетна комисия, ПП – правната

ИТН взе бюджетна комисия, ПП – правната

Това стана ясно по време на днешното пленарно заседание

„Правим го по начин, по който най-ефективно да подпомогнем малкия бизнес. Ще избегнем възможността да подпомагаме бизнеси, които са намалили риска си и плащат по-ниски цени“, каза премиерът.

Петков препотвърди и мерките, обявени вчера от министъра на енергетиката Александър Николов за отпускане на 1,5 милиарда лева за компенсации на бизнеса заради цените на тока и природния газ. (линк)

Министерски съвет е дал „зелена светлина“ за прилагането им, но все още се чака нотификация от Европейската комисия. Със задна дата за декември обаче нямало проблем да бъдат приложени, тъй като влизали в рамките на текущата програма, категоричен бе Василев.

Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния излишък

Обновена

Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния излишък

За първи път: Не МС, а парламентът да реши как да се изхарчат останалите пари