Депутатите подхванаха вота на недоверие срещу правителството Денков-Габриел в сектор „Енергетика“. Вотът е внесен от парламентарните групи на БСП, ИТН и „Възраждане“.

Първото изказване в защита на правителството направи бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков. Той изтъкна, че да се използва вот на недоверие в предизборна кампания показва политическа немощ на опозиционните партии. Вашите избиратели заслужават повече, този вот на недоверие няма да мине, сигурен е Петков. Той увери, че правителството ще се бори за хората в енергетиката, за здрави и образовани деца, за по-високо платени работни места, за българи като по-висока класа европейци.

Петков недоумява защо само след 128 дни има вот на недоверие по повод политиките в енергийния сектор, при положение, че сегашният премиер Николай Денков не носи отговорност за политиката на България в последните 30 години. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и внушения, обърна се Кирил Петков към депутатите на ИТН, БСП и „Възраждане“. Правителството изпрати териториалните планове в ЕК за въглищните централи на 30 септември с цел да не се загубят 1.6 млрд. лв., както загубихме 200 млн. лв., когато служебното правителство не изпрати плановете, отчете Петков.

Кирил Петков подозира, че някои депутати съжаляват, че България е в ЕС и биха се радвали да бъдем част от евразийския съюз на руския президент Владимир Путин. ООН гледа на правителството на Денков с доверие, че може да защитава правата на хората, каза още Петков.

Искра Михайлова от „Възраждане“ репликира Кирил Петков като посочи, че опорките му изтекли в публичното пространство още вчера и сбъркал сценария. Тошко Йорданов от ИТН също излезе и прочете опорките, за да знаят депутатите какво ще се случи днес. Дебатът бил за 4 милиарда, според него. На премиера Денков се пада да отчете колосалните успехи на властта. И тъй като мнозинството, по думите му, са колосални шушумиги, им остави сценария, за да знаят какво да говорят.

Според Радостин Василев това били опорките на Найо Тицин (PR на ПП) и попита Кирил Петков горд ли е, че го крепят Делян Пеевски и Бойко Борисов. Става въпрос за бъдещето на България, отговори Петков и обвини опозицията, че си играе със страха на хората.

Министърът на енергетиката Румен Радев настоя за разговор за предизвикателствата пред сектора. По думите му властта искала да запази въглищните централи, а разговорите за предоговаряне на ПВУ са от първия ден и продължават и в момента. Не се предвижда ликвидиране на мощности, увери той. А присърце властта взела въпроса за запазване на работните места.

Той очерта промените в сферата на енергетиката. Стана ясно, че на площадката на АЕЦ „Белене“ трябва да се строят нови блокове, тъй като тя е подходяща за целта, а на АЕЦ „Козлодуй“ също трябва да се изгради нова мощност. За оборудването на втората атомна централа, което бе решено да бъде продадено на Украйна, предстои делегация от воюващата страна да дойде у нас на оглед.

До края на годината са осигурени всички необходими количества газ, успокои още министър Радев. На 96,2% е запълнен Чирен. Дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили нуждите на бизнеса и гражданите, увери той.

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене"

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ „Белене“

Спират и процедурата за избор на стратегически инвеститори за изграждане на ядрената централа

Павела Митова от ИТН смята, че се унищожава българската енергетика. Всяко решение на властта било с мотив да се вземат парите по ПВУ. А Маришкия басейн е обречен за пари, за много пари, както се изрази народният представител. Тя призова Бойко Борисов да слуша Делян Добрев. От нетен износител, се превръщаме в нетен вносител, подчерта Митова. Оставка веднага, настоя депутатът. Фирма на енергийния министър, според нея, стои зад проект за 30 милиарда лева в Маришкия басейн.

Енергийният министър видя оригинален сценарий с проекта за водородния басейн. Той призна, че е разработвал концепцията, а същественият провал е какво ще се прави с хората, които са най-важният капитал. А идеята за водороден басейн е да се привличат индустрии, които потребяват водород. Проектът не е свързан с разход на български средства.