Депутатите попълниха състава на Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Народните представители избраха за конституционни съдии в колективния орган съдия Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

За съдия Белазелков гласуваха 67 гласа „За“ на ГЕРБ-СДС, 55 гласа „За“ на ПП-ДБ и 32 гласа „За“ на ДПС. Против гласуваха групите на „Възраждане“ с 33 гласа, БСП – 21 гласа „против“ и ИТН – 9 гласа „против“. Независимият народен представител Радостин Василев не участва в гласуването.

За Десислава Атанасова да стане конституционен съдия гласуваха – 69 гласа „За“ от ГЕРБ-СДС, 55 гласа и 1 глас „против“ от ПП-ДБ и 35 гласа „За“ от ДПС. Против гласуваха парламентарните групи на „Възраждане“ с 33 гласа „против“, БСП с 21 гласа „против“ и ИТН с 10 гласа „против“.

Депутатите отхвърлиха номинацията на Цвета Рангелова от „Възраждане“ за член на Конституционния съд. Гласуването по парламентарни групи: ГЕРБ-СДС гласуваха с 3 гласа „против“ и 62 гласа „въздържал се“, ПП-ДБ гласуваха с 46 гласа „против“ и 6 гласа „въздържал се“ и ДПС – против 35 гласа. Възраждане и ИТН я подкрепиха, докато БСП гласува и за тази кандидатура против.

Припомняме, че вчера „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“ излезе с официална позиция относно номинациите за конституционни съдии и призив към колегите си от ПП/ДБ да гласуват против кандидатурите на Десислава Атанасова и Цвета Рангелова. Техните гласове обаче не се виждат в днешното гласуване, което протече при условие на обикновено мнозинство.

Константин Бачийски, депутат от парламентарната група на ПП-ДБ, също обяви, че ще гласува против кандидатурата на Атанасова.

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки

Обновена

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки

БСП няма да подкрепи нито една от трите номинации

Дебатите в пленарна зала преди гласуването преминаха през яростните атаки на номинациите от страна на опозиционните партии, докато мнозинството от ПП/ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС показа здравни нерви и дори първоначално запази мълчание. От БСП декларираха още преди това, че няма да подкрепят нито един от кандидатите, тъй като мачът е свирен, а Георги Свиленски предрече, че изборът на конституционни съдии ще влезе в „Господари на ефира“.

„Възраждане“ атакуваха преди всички съдия Борислав Белазелков, номинация на ПП/ДБ, както и изобщо фигурите и дейността на депутатите от групата на „Демократична България“.

Независимият народен представител и бивш депутат от ПП-ДБ Радостин Василев пък се оказа недоволен, че дебатът се насочва към съдия Белазелков, а в сянка остава втората номинация за конституционен съдия на Десислава Атанасова. Той припомни откъде идва и фразата за „калинките„, а пък Атанасова може да стане кралица на калинките в ГЕРБ.

От ИТН атакуваха и двете номинации, влезли в Народното събрание с подписите и на ПП/ДБ, и на ГЕРБ/СДС. Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов определи кандидатите за конституционни съдии като „позорни“ и „жалка история“, а самата кандидатура на Белазелков като „брак по сметка“.

Христо Иванов все пак призна, че компромиси в управлението се правят. Дали те ще са си заслужавали, той все още не може да каже. Но е наясно, че ако компромисите не се оправдаят, формацията му ще плати висока цена. Но отрицанието не може да бъде решение, смята той. Направихме много усилия и в този сложен процес всички трябваше да се променим, заяви депутатът и бивш правосъден министър Христо Иванов. Дано да успеем и Бог да ни е на помощ, призова той.

Припомняме, вчера Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата кандидати за конституционни съдии от квотата на парламента. Най-общо и тримата бяха категорични, че няма да се поддадат на политически натиск.

Атанасова: Самоотвод в Закона за КС не съществува

Атанасова: Самоотвод в Закона за КС не съществува

Увери, че ще брани Конституцията в КС