Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Церемонията по клетвата ще се проведе днес в 11 часа. Това, че държавният глава няма да присъства, съобщават от президентската институция един час преди началото на церемонията, а прессъобщението е кратко:

„Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите.“

За това, че държавният глава може и да не отиде на клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков имаше съмнения и в предишните дни, тъй като Румен Радев атакува пред самия Конституционен съд процедурата по избор на двамата и попълването на състава на КС от квотата на Народното събрание и поиска да не се пристъпва към клетва до момента на произнасянето на самия КС.

Позицията на президентството бе подкрепена от БСП, а лидерът Корнелия Нинова призова президента просто да не присъства на клетвата на новите съдии. Едновременно трите опозиционни партии – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ внесоха също жалба в Конституционния съд.

И в мотивите се оспорват както изборът, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, който притовиречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Софийската адвокатска колегия също скочи срещу избора на новите конституционни съдии

Софийската адвокатска колегия също скочи срещу избора на новите конституционни съдии

Тя призова Атанасова и Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии

Отказ на президента да присъства на клетвата на конституционен съдия не е прецедент. През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев напусна преждевременно церемонията преди клетвата на Венета Марковска. За нея имаше редица публикации, а и образувана преписка в Комисията по професионална етика към ВСС.

След оттеглянето обаче съдия Марковска не можа да положи клетва, тъй като по закон президентът трябва да присъства на полагането на клетвите.

По-късно парламентът стартира нова процедура за избор на нов член на КС от квотата на депутатите.