„Няма да коментирам господин „Магнитски“. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на критиките на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски за „пътя на Копринката“ или новокръстения Кешгейт. Коментарът си той направи, след като посети Института по компютърни изследване в София.

По думите му, опитомяването на ПП-ДБ дава надежда някому, че със същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи.

Радев отказа да коментира слухове, манипулации, медии и сайтове, които се самоцитират за пътя на Копринката. Също така президентът поиска да се провери на кого са подвластни съответните медии.

Ако някои има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на сигналите, подчерта Радев.

След това призова „съответните компетентни органи“ да извадят цялата информация за сигнали, преписки и дела на трупчета. Радев избори и поредица от случаи, които в медиите се свързват с участието на Делян Пеевски: БТК, Булгартабак, КТБ, ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“, а и отравянето на Емилиян Гебрев, за лица собственици на имоти, бизнеси, на хотели в България и в чужбина и за офшорки.

Запитан дали подготвя политически проект, Радев заяви, че цялата режисирана медийна истерия, която Радев определи и като „хор на страна“, издавала страха от нова партия и по-конкретно Радев я обвърза с идеята за негов собствен политически проект. „Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието.

Наивно е да се мисли, че като се омаскаряват личности, ще се промени настроението на хората, а хората са възмутени от апартаменти с асансьори и безотговорно управление, посочи държавният глава.

Появата на нова политическа алтернатива е неизбежна, според Румен Радев, а българите очаквали реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция, която да върне нормалността и европейската перспектива за България.

Той уточни, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, ще го заяви сам.

Във връзка с ротацията и ще забави ли първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Радев заяви в отговор на въпрос на News.bg, че ще действа според Конституцията на България.

Делян Пеевски тръгва по следите на „пътя на Копринката“

Делян Пеевски тръгва по следите на „пътя на Копринката“

Формулира и нов гейт – Кешгейт