Категорично България има бъдеще като ядрена държава. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив по време на посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“. Малко по-късно държавният глава ще посети Сливен и Бургас.

Румен Радев напомни още каква борба се е водила в Съвета на Европейския съюз, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергетика за чиста енергетика. Това има голямо значение за държави като България, но се налагат високи изисквания към инвестициите. Крайно време е България да вземе решение, настоя Радев.

Той обясни, че десетилетие напред трябва да имаме инвестиции към базови мощности. България не може да си позволи лукса самата да се откаже от огромния потенциал, който инвестира, добави президентът.

Радев даде пример колко трудно другите държави изграждат нови ядрени мощности. Най-важният човешкият капитал са хората, които да гарантират ефективност и безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Очаквам възможно най-бързо решение по въпроса, настоя президентът.