Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове за средата за сигурност в Европа.

България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и в системата за национална и колективна сигурност. Това заяви президентът Румен Радев след спешна среща със законодателната, изпълнителната власт и службите след като рано тази сутрин руският президент обяви военна операция в Украйна и руските войски навлязоха в украинска територия.

Ще се търси колективен отговор на предизвикателството пред европейската сигурност и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, увери Радев.

Путин официално започна война срещу Украйна

Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

Радев посочи, че това е абсолютно недопустимо в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи и да осъществяват удари.

Правителството продължава с разчета за сигурността на въздушните, транспортни и енергийни връзки. Анализите ще продължат за търсене на всички възможни варианти, за да няма прекъсване на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост.

Радев: Недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи.

В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важен континуитет в цялата държава. България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на предизвикателството пред европейската сигурност и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, подчерта Радев.

В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността.

Изключително важна за нас е съдбата на българските граждани в Украйна, като над 4 000 български граждани в Украйна искат евакуация. „Ние сме отворени, ще направим всичко възможно не само по безопасен начин, но и тук да се окаже цялата необходима помощ на българските граждани, които ще бъдат евакуирани от Украйна“, подчерта Радев.

Оценяваме рисковете за въздушни и морски пътища, за енергийни маршрути. Анализите ще продължат днес и утре, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол и храни. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни маршрути и доставки, каза oще Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков добави, че българските институции рамо до рамо работят заедно. Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна, Министерство на транспорта организира сухопътен транспорт за български граждани от Украйна. Имаме готовност да приемем е бежанци от Украйна.

Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо и България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО. Отговорът на ЕС ще бъде в един глас, подчерта Кирил Петков.

В срещата при държавния глава участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, както и председателят на ДАР Антоан Гечев.