Политици от парламента и правителството защитават не българските, а чужди интереси. Това коментира на въпрос на News.bg президентът Румен Радев. Повод за думите му бяха критики от страна на редица политици (като съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов например), че по време на разговора си с украинския си колега Володимир Зеленски Радев защитавал не българските, а руските интереси.

Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интересът на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Очевидно в много случаи небългарските. Ще ви дам само един пример – през октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проектодекларация за незабавното членство на Украйна в НАТО към всички президенти от Източна Европа. Тогава аз отказах да подпиша с много ясен мотив – че приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир означава война НАТО-Русия. Тогава се надигна страшен вой и вие знаете от кого. И сега изведнъж тези мои яростни критици промениха мнението си и приеха моята теза“, отсече президентът след като взе участие в конференцията „Дни на математиката в София“, организирана от БАН.

Нинова: Зеленски спечели, а Радев бе унизен

Нинова: Зеленски спечели, а Радев бе унизен

Българското правителство каза хоп преди да е скочило

И запита – имат ли критиците му изобщо собствено мнение и собствена позиция. „Защото те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И това е добре, защото големите държави членки имат някакъв разум. Но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и своя позиция. А национално отговорното поведение изисква да имат такава“, продължи с критиките той.

Радев потвърди още, че визитата на Зеленски не е била съгласувана с него и посъветва в бъдеще да се спазва междуинституционалния протокол.

„Никога не съм отказвал да приема президент по негово желание, винаги съм откликвал. Но когато министър-председателят реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван след това. В тази ситуация най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. И най-вече – това не е добър сигнал към 300 хиляди българи в Украйна.“

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Радев иска да чува „мир“, Зеленски – А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Каквото и да имате, би било недостатъчно