Gechev_photo(1)

Проф. Румен Гечев: Управляващите с поредица от национални предателства

Възпитаниците на Харвард, обслужват Борисов и Пеевски

БСП доказва с аргументи, че всичко, което защитаваме, съвпада с българския национален интерес

 

„БСП не излъга избирателите си – ние защитаваме едно към едно това, което сме обещали. Двете партии от тройната сглобка обаче излъгаха избирателите си. В тази сглобка чорбаджията е ДПС, а другите две изпълняват. И тук става дума за поредица от национални предателства, които могат да имат тежки последици“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на участието си в предаването „Панорама“ на БНТ.

Проф. Гечев не скри, че изпитва симпатии към младите си колеги, той самият е бил консултант на Харвардския институт за международно развитие за Източна Европа и цени тази институция. „Но, колега Василев, получава се така, че накрая възпитаниците на Харвард обслужват Бойко Борисов и Делян Пеевски“, обърна се към Асен Василев в студиото на „Панорама“ социалистът.

Проф. Румен Гечев припомни, че благодарение на БСП и на подкрепата на „Продължаваме промяната“ за редица предложения на социалистите в миналото редовно управление, бяха достигнати рекордни нива от 20 млрд. лв. за социални цели. „Без да се наруши бюджетният дефицит, без да се промени държавният дълг. Показахме, че може да има активна, ефективна социална програма в рамките на изискванията, които има Европейският съюз“, подчерта народният представител от БСП.

В същото време обаче той посочи съществените различия – както с ГЕРБ в продължение на 12 години, така и сега – с „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ заедно. „Управляващите на практика провеждат политика, която противоречи на политиката на ЕС. Докато ние, в БСП винаги когато предлагаме – правим сравнителен анализ на политиките на нашите партньори в ЕС. Колегата Асен Василев каза, че той и в Министерски съвет преценяват ефективността и рационалността на предложенията. Докато ние казваме: Българското правителство трябва да има програма от национални приоритети и тези национални приоритети – както в Германия, Франция, Полша, Чехия,  трябва да бъдат следвани, заяви проф. Румен Гечев“.

По думите му политиката и на това правителство е пасивна – чакат кметовете и министрите и държавните институции какво ще предложат. Докато водещите държави в ЕС правят средносрочни и дългосрочни програми. „А при нашето бюджетиране ние работим година за година“, подчерта проф. Румен Гечев и добави: „БСП предлага да се харчи според националните приоритети, а не според това кой има по-интересно предложение в момента“.

Проф. Гечев изтъкна позицията на БСП да се приеме европейската практика – не изведнъж, а постепенно – за увеличаване на дела на бюджетните разходи в брутния вътрешен продукт (БВП). „Няма развита или бързо развиваща се страна, която да не увеличава дела на преразпределение на БВП през бюджета. Например, средно в Eврозоната 50% от БВП минава през бюджета. В България той е около 40%. Ние не сме съгласни с това, че ГЕРБ 12 години, а сега гледам, че и колегите в прогнозата за трите години искат да задържат дела около 40%“, коментира народният представител от БСП и посочи, че за хората тази разлика от 10% при 184.5 млрд. лв. БВП означава, че българското правителство би разполагало с още 18.5 млрд. лв. „Нали си давате сметка какво би означавало това за публично-частно партньорство, за инвестиции, за развитие на българската наука, за пенсиите, за младите работещи семейства“, каза проф. Гечев и заключи: „Затова, БСП като предлага алтернативен бюджет – абсолютно едно към едно се базира на европейския опит“.

„БСП доказва с аргументи, че всичко, което защитаваме, съвпада с българския национален интерес“, заяви народният представител от БСП. Той даде пример с думите на унгарския премиер Виктор Орбан по повод на това, че Унгария има особена политика в ЕС по повод доставките на петрол. Запитан дали не защитава руски интереси, Орбан отговорил „Аз имам компас, който е унгарски. Всичко, което правя – го правя по унгарския компас“.

„Ние сме избрани от българските избиратели, нашето разбиране в БСП е, че ние трябва да защитаваме българския интерес“, добави проф. Румен Гечев.

В коментара за „Росенец“ той отново подчерта: „Безспорен факт е, че рафинерията „Нефтохим“ е продадена и приватизирана през 1999 г. от Иван Костов и неговото дясно правителство. През 2011 г. Бойко Методиев Борисов като премиер и партия ГЕРБ дават на „Лукойл“ пристанището на концесия за 35 години – нека хората да знаят това“.

„Това е нарушение на международното право. И няма значение дали е „Лукойл“, или е „Макдоналдс“, или е „Сименс“. Вие знаете ли какви ефекти ще има това върху България?“, каза още народният представител от БСП и посочи защо социалистите възразяват и защо това е против интереса на България.

По думите му, първо, защото това може да блокира доставките на нефт – рафинерията би могла да реагира със спиране или със силно намаляване на производството.

На второ място, проф. Гечев постави въпроса: „Като посегнем на концесия за 35 години не е ли ясно, че тук ще има международни дела за стотици милиони? А чуждите инвеститори, които идват в България – те какво ще си кажат? Кой ще взима концесии в България?“

Народният представител подчерта, че БСП е последователна – против концесии на летище София, на летище Варна и Бургас, на концесията на „Росенец“.

На репликата на Асен Василев, че решението за „Лукойл“ е регламент на ЕК, който трябва да бъде изпълнен, проф. Румен Гечев отговори: „Не сте точен и знаете защо“. Той припомни как предишното редовно управление и Асен Василев като участник в преговорите са успели да извоюват дерогация за две години в доставките на петрол на „Нефтофим“. Отстъпката е за Унгария и България. „Европа даде разрешение на България да продължи да доставя по море. Ние доставяме петрола през Черно море – през Босфора не можем да доставяме петрола. Там не само че са високи таксите – Босфора позволява танкери до 5 хиляди тона. А танкерите през Черно море са 80-хиляден тонаж. Вие представяте ли си какви разходи ще са вместо един голям танкер – да дойдат 20 малки?“, реагира проф. Гечев.

Народният представител от БСП беше категоричен, че дерогацията за 2 години за България по никакъв начин не задължава страната ни да отнема концесията, лиценза на „Лукойл“. „Няма такова писмо от Европейската комисия“, заяви проф. Румен Гечев.

По думите му това е пренатягане на сегашното правителство и предложението е дошло от ДПС. „Единственото нещо, което са променили в техния закон е изречението за нотификация – т.е. сега ДПС внася закон, дори ние да не питаме ЕК дали да отнемем лиценза. Тук аз прозирам много тесни, не само външни, но и много сериозни бизнес интереси от вносителите на този закон“, категоричен бе  народният представител от БСП.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *