768x432sfefefef

Проф. Румен Гечев, БСП: Слугинажът на сглобката съсипва икономиката на страната

 

„Не можем да чакаме, защото България е в задънена улица. По въпросът за Шенген както виждате нищо не се получава. Според ГЕРБ и Промяната ние вече трябва да сме приети 378 пъти от 2009-та година. Но не ни приемат поради комплекс от причини, в това число и геополитически. Както и нежелание на големите сили да включат Румъния и България. Всички разбираме, че проблема не е в Австрия и Холандия, а в големите им батковци от ЕС.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

По думите му правителството няма програма в средносрочен и дългосрочен план. „БСП не може да чака управляващите от тройната коалиция докато се натуткат да кажат на българския народ какво ще правят с енергетиката. Какво става със селското стопанство, какво става с българската икономика следващите годините? БСП сега при обсъждането на бюджета за 2024 година не само критикува управляващите, но даваме и алтернативни решения. Това не е сглобка, а чиста коалиция. Тя е формална и неформална. Формалната е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а фактическата коалиция е ДПС, ГЕРБ и Промяната“, допълни той за критиките си към управляващата сглобка.

„Не става дума само за зърнопроизводителите, но нека започнем първо от тях. Това показва слугинажът на сегашния политически български елит, тъй като за разлика от други източноевропейски страни, които защитиха своя интерес и след изтичането на ограничението наложено от ЕК за внос на зърно и други продукти – те взеха едностранни решения и защитиха собствените си производители. Нещо, което не направи българското правителство. За да си измие ръцете то внесе в парламента решение, с което отмени забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна – излагайки на изключителен риск пазара и потребителите. Това е един геополитически слугинаж, който дори не е в изгода на ЕС. Това очевидно е под натиска на САЩ икасае не само зърното. То касае и: царевица, слънчоглед, жито, сухо мляко, яйца, пчелен мед и затова БСП направи контра предложение тези продукти да бъдат включени в забранителен списък в полза на българското селско стопанство“, коментира проф. Гечев за рисковете от вдигането на забраната за внос на продукти от Украйна.

Социалистът обясни, че относно забраната за руски петрол БСП са били категорично против, защото всичко това води до по-висока крайна цена. „Защото как ще обясниш, че ще извадиш Нефтохим от 40% от българския пазар и няма да очакваш, че цените ще литнат нагоре. Второ – обърнете внимание, че тук по изключение ЕК беше разрешила на Унгария и България до края на следващата година да внасяме руски петрол. Но българският слугинаж реши, че в ЕК не са прави и ние трябва да се натегнем отново на САЩ и да спрем вноса на руски петрол“, допълни народният представител от социалистическата партия.

Проф. Гечев коментира и скандала с руските шпиони и заяви, че ние реално не знаем дали сме хванали шпиони. Според него това, което се вижда е, че се експулсират руски свещеници от руската църква. „Българските служби изгониха 70 руски шпиони – а те не всички бяха с дипломатически статут. Ако бяха шпиони и не са с дипломатически статут – защо не са в съдебни процедури и осъдени, както става в целия свят? Ако тези шпиони наистина работят у нас, то къде са техните български партньори и защо не са заловени и осъдени? Нашите служби само срещу руските шпиони ли ще работят? Това вторачване само в една страна означава, че някой много иска да повлияе негативно върху вековните българо-руски отношения и да ги откъсне“, категоричен бе депутатът от БСП и добави, че тази тази геополитическа цел не съответства на българските интереси.

„Ваня Григорова е един отличен кандидат за София. Тук става дума за бюджет от 2.5 млрд. и е много важно как ще се управляват тези пари, и какви ще бъдат резултатите. Софиянци не сме доволни от това, което става. И сега пак ГЕРБ искат да управляват столицата. Софиянци не искат такива циркове. Десницата е разединена и ние имаме реални шансове за столицата. Най-важното е, че имаме конкретни програми с цели и инструменти, с които да решим проблемите на хората по места”, каза в заключение проф. Румен Гечев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *