Влизането на България в Шенген с въздушните и морски граници е тотален провал на българската външна политика. Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Според него това е подигравка с България. По думите му не е трябвало да правим този компромис, защото веднъж като направим компромиси, после ще продължаваме с тях.

Това, което се дава на България, са едни трохи. Трябваше да настояваме да се приложи европейското законодателство и след като сме изпълнили своите ангажименти, трябва да сме в Шенген като всички останали държави, допълни той.

Киров подчерта, че ако има допълнително споразумение за обратно приемане на мигранти с Австрия за Шенген, то това ще е в нарушение на решението на НС от 2018 г.

Той призова управляващите да си признаят дали са подписали някакво споразумение, или „са си говорили приятелски, т.е. джентълменско споразумение сме постигнали“.

Припомняме, че в края на 2023 г. България получи заветното „Да“ за Шенген. Страната ни обаче получи зелена светлина да се присъедини към шенгенското пространство само по въздух и вода от месец март, и то ако се справи добре с поставените условия. Правителството определи това като голям успех.

Критики обаче дойдоха от опозицията. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов предупреди, че страната ни ще се превърне в бежански лагер. Корнелия Нинова от БСП изрази същите опасения. На брифинг тя представи документ, показващ, че страната ни се е съгласила да приеме неограничено количество мигранти.

Атанас Пеканов: Утре ще е по-трудно да убедим Австрия за сухопътния Шенген

Атанас Пеканов: Утре ще е по-трудно да убедим Австрия за сухопътния Шенген

Какво става с парите от ПВУ?