Парламентарните групи на „Възраждане“ и ИТН продължават с протеста си в пленарна зала.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, че окупацията на парламентарната трибуна ще продължи, докато не се реши какво ще се случи с конституционните промени и с Паметника на Съветската армия. На първия председателски съвет Кирил Петков показал, че има документи, че това, което се реже от паметника щяло да бъде сглобявано – къде, как и кога не било ясно.

Беззаконието трябва да бъде прекратено, категоричен бе Костадинов. Според него, щом сега режат главите на паметниците, после щели да режат главите на хората.

„Никой не трябва да пипа паметника, иначе парламентът няма да работи“, настоя лидерът на „Възраждане“. И се закани – или нови предсрочни парламентарни избори, или се спират действията по демонтажа на Паметника на Съветската армия.

С окупация на парламентарната трибуна опозицията пази МОЧА

Обновена

С окупация на парламентарната трибуна опозицията пази Паметника на Съветската армия

Това хепънинг, пърформанс, хор ли е, чуди се Росен Желязков

Той не се притеснява, че като няма заседание на парламента, не може да се приеме и бюджетът на държавата. Според Костадинов хората даже трябвало да се радват, ако сегашният бюджет не бъде приет.

От Парламентарната група на „Има такъв народ“ също ще продължат заедно с „Възраждане“ да бойкотират заседанието. Тошко Йорданов обясни, че няма да рони крокодилски сълзи за Паметника на Съветската армия, при положение, че 45 г. България е била под управлението на комунистическия режим, но заяви, че е против сегашния проект за промени в Конституцията. ИТН ще спрат с бойкота, когато сглобката спре с промените в основния закон. Иначе – нямало да има заседания на парламента.

Йорданов посочи, че от мнозинството в парламента си измислили как да променят Конституцията с мнозинство от 160, а не 180 гласа, както и да прокарат промените не с Велико Народно събрание, а с обикновен парламент. „Всичко ще им блокираме“, закани се то. Според Тошко Йорданов бюджетът на държавата също си е за блокиране.

Не толкова крайна е позицията на лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че Народното събрание няма да започне работа преди да се види законни ли са документите за демонтажа на Паметника на съветската армия. Нинова заяви, че когато се получат документите, ще има председателски съвет за демонтажа и преместването на паметника, ще бъдат разгледани документите и ще се види дали всичко извършено е основано на закона.