768x432оуууаьа

МАЧ НА НАДЕЖДАТА“: СТАНИ HOMO ALTRUISTICUS КАТО СТАН


g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

През октомври 2005 г. Стилиян Петров написва автобиографията си „You Can Call Me Stan: The Stiliyan Petrov Story“ („Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров“) – през 2012 г. книгата е публикувана и в България.

„Наричайте ме Стан“ е емоционален разказ на футболиста за времето, прекарано в Шотландия, за незабравимите мачове с екипа на „Селтик“ срещу най-големия им противник „Глазгоу Рейнджърс“, за участието на „Селтик“ в европейските клубни турнири и за неговите треньори. Както и за повече от 100-те му, рекордни за България мача на националния ни отбор.

 

Сълза – студено ми е в топлата ти сфера.

Къде съм? Може би във мярката доколко

си моя – смъртно моя – чужда болко.

     Христо Фотев, от „Книга за свободата”

„Във мярката доколко си моя чужда болко“ е трогателен глас на човешката душа. От латински alter – друг, алтруизъм означава щедрост за добро на другия, eмпатия – съпричастност с радостите и мъките на другия, филантропия – човеколюбие.  Алтруизъм, емпатия и човеколюбие са силата, която поддържа обществото цялостно, и ние трябва да се научим да ги прилагаме. Обратно, ego – аз, егоизъм, егоцентризъм,  нарцисизъм, …. БФС, начело с президент от 2005 г. – 18 години без успехи в българския футбол.

Трите компонента на обмена на дарове – да даваш, да приемаш и да връщаш – са описани, като “тотален социален феномен” в „Есе за дара” (Essai sur le Don) на Марсел Мос, за първи път публикувано на френски през 1923 г. и през 1990 г. – на английски като „The Gift“ (Дарът).

Освен че е голям футболист, капитан на националния отбор, първи и единствен българин, който стана капитан на отбор в английската Висша лига, Стилиян Петров е Човек с талант за алтруизъм. Повече от 10 години след като победи левкемията със знанията на лекарите и с подкрепата на семейството си и на футболисти и запалянковци от цял свят, Фондацията „Стилиян Петров“ дава подкрепа, надежда и кураж за оздравяването на болни от левкемия и други онкологични болести.

„Точно преди 10 години, през 2013 г., 62 000 се изправиха на крака в последния ми мач. Десет години по-късно нашата фондация организира благотворителен мач в България – „Мач на надеждата“ на 6 септември на стадион „Васил Левски“. Всички средства ще бъдат дарени на болници в България и на хора, лекуващи се от рак. Аз и моето семейство минахме през това, но без подкрепата на българския народ и феновете нямаше да успеем“ – каза Стан. И най-трогателното – призивът му към Петър Хубчев, другият голям футболист и strong silent man: „Не се предавай, ние сме с теб!“ Затова в петата минута „Мач на Надеждата“ ще се изправи на крака, за да подкрепи Петър Хубчев за оздравяването му от същата болест, която Стан победи.

Така в България стават и хубави събития – организирането и каузата на „Мач на надеждата“ са прекрасен поведенчески модел за подражание на алтруизъм, eмпатия и човеколюбие. Напомня ми „Je est un autre“ („Аз е някой друг“) на „прокълнатия поет“ Артюр Рембо.  И „Човек е душа, която си служи с тялото“ на Сократ.

Емпатия и алтруизъм са характерни изяви на духовно богатите лич­ности. Те са  условие, без което не може да се сътвори човеколюбиво, човекоблаготворно общество. (И политика – тя, особено българската, все още няма рецептори за тези биосоциални „молекули“.)

Оцеляването на една социална група в голяма степен зависи от реципрочната емпатия и сътрудничеството на отделните членове помежду им и с членове на други групи.“ напомня  ни Дарвин в „Про­изход на видовете“. И с „Мач на Надеждата“ – Стан, Homo altruisticus, indeed!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *