Още по темата

  • Жива верига в Шарково. Шефът на БАБХ: Готов съм за оставка
    Преди 2 часа
  • Плачещата баба Дора трогна хиляди, Борисов изпрати министър
    Преди 1 ден

Успяхме да спрем днес умъртвяването на животни в Шарково, като пуснахме жалби до Окръжната прокуратура в Ямбол, до главния прокурор и до Върховния административен съд. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка със ситуацията в Шарково.

„С тези жалби искаме заповедта за избиването на животните да бъде спряна, тъй като в нея пише, че решението за тяхното избиване е взето на основание на проби от 9 юли, а самото решение за избиването е на 4 юли. И не само това – има много други съмнителни факти, като например споделеното от хората, че въпреки изминалото дълго време, нито едно от животните не е дало симптоми за болестта, нито има починало от естествена смърт“, каза още Нинова.

Тя пристигна в селото по-рано днес и заяви, че е поискала от МВР да оттегли полицаите, за да не се стига до сблъсъци.

 

Нинова поясни, че за днес БСП са спрели избиването на животните.

„Бяха стигнали полицията и ветеринарите до къщата на баба Дора, за която вече цяла България знае. Засега сме спрели и чакаме произнасяне на съда. Полицията се оттегли, а съдът трябва да каже дали тази заповед ще се изпълнява или ще я отмени“, допълни лидерът на БСП.

Историята на баба Дора, която трогна хиляди в мрежата
Историята на баба Дора, която трогна хиляди в мрежата Източник: Facebook/Daniel Stefanov – ‎ФотоСвят

Днес на извънредна пресконференция на БАБХ, д-р Георги Чобанов заяви, че около 400 животни в Шарково не са евтанизирани поради живите вериги и протестите на хората.

Според изпълнителния директор на Агенцията д-р Дамян Илиев пробите, взети у нас, доказващи чума по животните, са изпратени във Франция, където е бил доказан същия резултат.

Той каза още, че ако му поискат оставката, е готов да я подаде.

Междувременно пред президентството в София има протест в защита на животните в Ямболско.

Протестът е в подкрепа на животновъдите на България и се организира в социалните мрежи. Там се призовава, че да се спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъкът на хората.


Източник: ЕПА/БГНЕС

Исканията, изписани в страницата на събитието, са три:

1. Незабавно спиране на масовите убийства на животни.

2. Незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с кризисната ситуация.

3. Извънредно заседание на Народното събрание.