768x432,уяу,ауауаоеоео3е

ИДИОТИ, ЗАЩО ЛЪЖИТЕ НАРОДА!

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Президентът Franklin Delano Roosevelt, известен и като FDR, прави „New Deal“ (Нов курс) за лечение на Голямата депресия през 1933–1938 г.  в САЩ. Мото на „Новия курс“ е The three R’s (Relief, Recovery, and Reform – успокоение, възстановяване и реформи). В България, при очевидната безотговорност на  политиците за Здравето и Образованието на Човека, парите и зависимостта са на върха на йерархията им на ценности – затова (взаимо?)действията им са малко вероятно да имат лечебен ефект за българската „Голяма депресия“.

Абрахам Харолд Маслоу (1908–1970) описва теорията на човешката мотивация и йерархия на ценности, която през 1962 г. публикува в книгата „Towards a Psychology of Being“ (Към психология на съществуването). От пирамидата на йерархията на човешките потребности Маслоу ни съветва, че на човек трябва да се предоставят условия да извърви пътя от „да съществуваш” (being) до „да станеш” (becoming) – и така да постигне своето ниво на реализация (self-actualization). Когато човек поиска да надскочи нивото на своята компетентност, той се фрустрира, депресира, разболява. Но „фрустрира, депресира, разболява“ не се отнася за политиците.

„Читателю, предположи, че си идиот. И да предположим, че сте член на Конгреса. Но аз се повтарям.” (Reader, suppose you were an idiot. And suppose you were a member of Congress. But I repeat myself.) Марк Твен

       Думата „идиот“ на латински, френски,  английски и български означава „необразован“, „невеж“, „глупав“, „умствено изостанал“. Тя идва от гръцката дума idiotes – „частно лице, гражданин“, за разлика от лица с политическа длъжност. Тогава заглавието на настоящата статия може да бъде „Глупаци,  защо лъжите идиотите!“.  Синоном на „идиот“ може да е и английската дума fathead (буквално – „мазна глава”, в разговор – „прост човек”).  В този контекст, идиотизирането на народа е едно от най-големите престъпления на политиците.

От „Речник на някои думи“ в едно от медийните „писма“ на Димитри Иванов  – един от най-ерудираните живи българи – пише: „Думата „идиот“ аз я употребявам в нейното старо значение за Човек, Който Не си Върши Добре Работата (ЧКНВДР). Не могат да ме съдят за обида. Видях на снимка един ухилен ЧКНВДР – президентът Росен Плевнелиев“ …. и две ухилени харвардски юпита – добавям аз. И потокът на асоциациите ми си спомни, че от съчетанието на посланици, ястреби и джендъри ни очаква „продължаваме престъпленията“. Тоест, тази юпикрация вече сме я виждали – deja-vu. Преведено на български: „парен лондонска, сега харвардска каша духа“.

Все пак, видях българи „да превръщат мечтите си в спомени“. „Аз ги виждам вече да идват, бавно, много бавно, а може би и всеки от нас ще допринесе нещо, за да ускорим тяхното идване” (Фридрих Ницше, от „Човешко, твърде човешко”). И ние ще станем страна, в която политиците не лъжат, не крадат и не слугуват на чужди интереси, а работят за благото на Човека и Обществото. Но това засега е утопия. Защото: Един българин – българин. Двама българи – партия. Трима българи – разцепление.“ – Райко Алексиев

      Спасението? – просветените и човеколюбиви българи, тяхната мисия е да хуманизират политиката, обществото и бизнеса. Да издигнат емпатията, етиката и ерудицията (The three E’s) за ценностен модел на поведение.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *